Kati Piri, Bulgaristan’da yaşanan mağduriyetler sonucu yapılan şikayetler doğrultusunda Bulgar hükümeti Türk-Bulgar sınır kapısında yolsuzlukla mücadelede gösterilen harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

Bulgaristan’da yaşadıkları olayları yansıtan 150 vatandaşların şikayetlerini, toplayan AP milletvekilleri Kati Piri (NL) ve Kathleen van Brempt (BE) dosyaları bugün Bulgar hükümetine devredecek.

AP üyeleri Kati Piri ve Kathleen van Brempt Bulgaristan’da yaşanan yolsuzluklar konusunda yaptığı ortaklaşa açıklamada; ‘’Bulgaristan’da yaşanan yolsuzluklara son vermek için Bulgar hükümeti ile işbirliği yapmak istiyoruz. Bulgaristan’da tüm AB vatandaşlarının ülke çapında özgürce ve sorunsuz seyahat etmeleri mümkün olmalıdır. acak. Bu amaçla, geçmişte yaşanan ve bu doğrultuda yapılan şikayetler çerçevesinde düzgün değerlendirmeler yapıp, Temmuz-Ağustos 2018 için sorunları ortadan kaldırmak adına bir izleme sistemi kurmak için birlikte çalışacak istiyoruz.

Bu konuda bizlere şikayetler her yaz geliyor. Bulgaristan üzerinde seyahat eden AB vatandaşları rüşvet ödemek zorunda bırakıldıklarını ifade ediyorlar. Eğer hikayeleri okursanız, Avrupa Birliği içinde böyle bir durumun hala mümkün olduğuna inanmak çok zor. Bu doğrultuda geçtiğimiz yaz döneminde Avrupa Komisyonu’na yazılı soru gönderdik, ama henüz cevap alamadık. Artık bu duruma bir son verilmelidir’’ dediler.

Şikayetlerde neler var?

Raporda son yıllarda sınır kapısında memurların zorlaması ile verilen rüşvetler var
Araç kontrolleri sırasında çorba parası adı altında alınan bahşişler var.
‘Dezenfeksiyonu’ için zorunlu ödeme var. 3 Euro karşılığında yapılan gereksiz ‘dezenfeksiyon’ uygulaması ile uzun kuyruklar oluşmasına sebep oluyor.
Bugüne kadar yolsuzluk ile ilgili yapılan birçok şikayet dikkate alınmamış ve takibi yapılmamıştır.
AB vatandaşlarının hakları yakında AB dönem başkanlığını düzenleyecek bir ülke tarafından ihlal edilmektedir. Bu yolsuzluklar derhal son bulmalıdır.
Bulgaristan on yıl önce AB’ye katılan ve yolsuzlukla mücadele konusunda hibe olarak milyonlarca destek aldı ama, hiçbir ilerleme kaydedilmedi.