Konut sahiplerinin çeyreğe yakını evde yapılacak badana, boya veya tamirat işlerinde kayıt dışı eleman çalıştırmaktan rahatsızlık duymuyor.

Konut Sahipleri Vakfı (VEH) tarafından 1.063 kişi ile yapılan bir araştırmaya göre konut sahiplerini çeyreğe yakını kayıt dışı ödemelerden pek rahatsızlık duymuyor.

Bu kişilerin yarısından azı btw ödenmediği zaman rahatsızlık duyarken, yinede yaptığını dile getiriyor. Katılımcıların neredeyse yüzde 75’i btw değerlerinin yüzde 6’dan 21’e çıkartılmasını kayıt dışı çalışmaya teşvik edici unsuz olarak görüyor.

Özellikle 60 yaş ve üzeri olan konut sahiplerini kayıt dışı ödemeleri yasaya uygun olmadığı için düşünmediğini belirten Vakıf, aynı zamanda kaçak olarak yapılan bu işlerde garanti süresi olmadığı için tercih etmiyor. Ancak bu grup özellikle düşük gelirli olan konut sahiplerinin kayıt dışı işçi çalıştırmasını da anlayışla karşılıyor.

Katılımcıların yüzde 20’si eğer bu yola başlanacaksa sonun gelmeyeceğini dile getirirken yüzde 25 zaten gerekli olan vergilerin ödendiğini bundan dolayı da kayıt dışı çalıştırılabileceğini belirtiyor.

Kayıt dışı çalıştırılan işçiler her ne kadar bazı durumlarda göz ardı ediliyorsa da yinede bunun rizikolarının da olduğunu belirtmekte fayda var. Örneğin yapılmak istenen iş istenildiği gibi olmadığında elde bir anlaşma olmadığı için veya garantisi bulunmadığı için itiraz edilemiyor veya sigortadan geri alınamıyor.

© SONHABER.NL