Ermeni Diasporası tarafından 1912-1915 yılları arasında yapıldığı iddia edilen Sözde Soykırım’a ve o döneme ait olduğu var sayılan belgelerle açılan sergi hakkında bir basın bülteni yayınlayan Hollanda Türkleri Konseyi, Hollanda kamuoyunun sahte belgelerle yanıltıldığını söyledi

Hollanda Türkleri Konseyi Başkanı Sefa Yürükel sergi ile ilgili açıklmasında, “ Hollanda’nın Lahey şehrinde 1912-1915 dönemlerini içerdiği iddia edilen; sahte savaş propagandalarını kapsayan bir sergi açılmıştır. Biz de Hollanda Türkleri olarak hem Hollanda Türkleri Konseyi hem de Türklere Soykırımları Araştırma Vakfı olarak, hassasiyetlerimizin dikkate alınması ve Hollanda’da yasayan yaklaşık  500 bin   Türkün bu gibi sahte bilgileri sergiliyerek rencide edilmemesini belirten bir mektubu Belediye Sergi salonunun  yöneticisi komnumundaki  Atrium Stichtinge gönderdik. Ayrıca bu tür sahte bilgilerle Hollanda kamuoyunun yanıltılmaması konusunda uyardık.

Kendilerine bu gibi  konularda diyaloga açık olduğumuzu ve belgelerle bu sergideki sözde belgelerin yalan olduğunu kanıtlayabileceğimizi ve bizim de bu gibi konularda sergi düzenleme isteğimizi ilettik” dedi.



Hollanda Türkleri Konseyi'nin sahte belgelerle açılan sergi hakkında gerekli mercilere yolladıkları mektubun orjinali:

Stichting Atrium 33629.
Spui 70.
Den Haag
Den Haag, 06.09.2015.

Betreft: Tentoonstelling “Armenian Genocide: Frontpage Coverage in the World Press. 25. September – 9. October 2015”.

Binnen het gemeentehuis is in het Atrium onlangs een tentoonstelling geplaatst, betreffende een collectie die dateert uit de jaren 1912 – 1915 waaruit is geciteerd. Destijds vochten de wereldmachten voor de verdeling van staten en rijken. Daarbij hadden zij als doel oorlogspropaganda te voeren en maakten gebruik van subjectieve publicaties zoals tijdschriften, kranten alsmede bulletins toendertijd.

De publicaties van destijds hadden als doel om tijdens de Eerste Wereldoorlog de Westerse staten te motiveren om de Ottomaanse Rijk uiteen te laten vallen en nieuwe (onafhankelijke) staten op te richten. De Armeense aangelegenheid was een van de geprioriteerde propaganda onderwerpen daarbij.
De publicaties die jullie tentoonstellen hadden slechts propaganda als doel en zonder dat het met de werkelijkheid in overeenstemming is geweest, was dit alsnog goed te keuren door bepaalde kringen met het excuus dat alles tijdens oorlog geoorloofd is. Dat houdt in zowel leugen als waarheid werd gebruikt om overwinning te behalen. Dit met als gevolg dat de Turkse bevolking alsmede de Turkse staat beschuldigd worden met onjuiste informatie, waar het in feite op neer zal komen. Wij als TNR zijn in de veronderstelling dat met een niet op waarheid gebaseerde informatie openbaar gemaakte tentoonstelling een beschuldiging aan de orde is die een voortgezette propaganda betreft.

Wij willen hierbij benadrukken dat als Nederlandse Turkse bevolking met een populatie van 450.000 tot 500.000 inwoners die door de jaren heen op allerlei fronten een bijdrage hebben geleverd aan een vredige samenleving, hiermee worden vernederd en beledigd.

Gelieve is dan ook aan Uw stichting/instantie om geen misbruik meer te laten maken van U als organisatie met dergelijke onjuiste propaganda bij de huidige almede tentoonstellingen in de toekomst. Wij geloven dan ook dat Uw stichting/instantie de kwaliteit ervan zal waarborgen en meer in zorgvuldigheid zal trachten bij dergelijke onderwerpen.

Indien Uw instantie bewijsmateriaal verzoekt omtrent weerlegging gepubliceerde tentoonstelling zijn wij ten alle tijden bereid dit met duidelijke en voldoende documentatie aan te voeren. Wij als TNR zijn eveneens met betrekking tot dergelijke onderwerpen bereid in dialoog te gaan, vergaderingen alsmede soortgelijke bijeenkomsten dan wel tentoonstellingen op dezelfde locatie te publiceren bij noodzakelijkheid daartoe. Derhalve gaarne het verzoek hierbij de inachtneming van de gevoeligheid van een dergelijke onderwerp alsmede een reactie op korte termijn op ons schrijven te ontvangen.

In afwachting van Uw reactie,
Groetend,

Namens de Turkish Genocide Research Foundation (TGRF) en
Turkse Nederlanders Raad (TNR)
Sefa Yurukel, [email protected], 0634371012
Mustafa Cingoz, [email protected], 0681615353

SONHABER.EU