Maliye aslında şirketlerle yapılan anlaşmaların içeriklerinden ve ne üzerine anlaşma yapıldığından habersiz. Şirketler ile müfettişler arasında varılan bu anlaşmalar ortalığı karıştırmaya yetti.

Bilgi Edinebilme Yasası (WOB) çerçevesinde Vergi Dairesinden bilgi almaya çalışan Volkskrant gazetesi deyim yerinde ise duvara tosladı. Maliye kendine yöneltilen soruları “gizlilik” hakkı çerçevesinde cevaplayamayacağını açıkladı.

Cuma günü gazetede çıkan haberde; PostNL ile Maliye arasında varılan ve ZZP olarak çalışanları ilgilendiren gizli anlaşmanın bu araştırmaya zemin hazırladığı belirtildi.

WOB yasasına dayanarak bilgi alınmak istendiği belirtilen haberde, Maliyenin bu tür anlaşma şartlarını 1,5 milyon yatırımcının özel dosyasına işlendiği ve bunun dışında bir kaydını yapılmadığını açıkladığı vurgulandı. Şirketlerle Vergi Müfettişleri arasında varılan bu anlaşmalar aynı zamanda Vergi Gizliliği” kuralına da tabi tutuluyor.

Çarşamba günü Avrupa Komisyonu tarafından verilen bir kararda, Amerikalı kahve zinciri Starbucks ile Hollanda hükümeti arasında varılan gizli anlaşma uyarınca gereğinden fazla devlet desteği verildiği ve yaklaşık 20-30 milyon euroluk bölümünün geri ödenmesi gerektiği belirtildi.

AB içerisinde 1 Ocak 2017 yılında yürürlüğe girecek olan, Maliye Bakanı Dijsselbloem ve Devlet Sekreteri Wiebes’ın de onayladığı yeni yasaya göre, orta ve büyük işletmelere ait olan bilgiler AB üye ülkeleri arasında sorunsuz olarak paylaşılacak.

Yılda iki kez yapılacak olan bu bilgi paylaşımının PostNL şirketini ilgilendirip ilgilendirmediği ise henüz net değil. Maliye bu konuda ağzını sıkı tutmayı tercih ediyor.