AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu Türk vatandaşlığından çıkarak Mavi Kart sahibi olan kişileri ilgilendiren yeni bir düzenlemeyle ilgili, “Hapishanedeki yakınlarını ziyaret etmek isteyen Mavi Kart sahibi kişiler geçmişte yabancı olarak değerlendiriliyordu. İlgili yönetmelikte yapılan değişiklikle bu kişiler artık Türk vatandaşı gibi muamele görecek.” Yeneroğlu şunları belirtti:

“Türk vatandaşlığından çıkarak Mavi Kart sahibi olan kişiler hükümlü veya tutuklu yakınlarını ziyaret emek istediklerinde yabancı ülke vatandaşı gibi muamele görüyorlardı. Bu da prosedürün uzaması gibi sorunlara neden oluyordu. Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklikle sorun giderildi. Bundan sonra Mavi Kart sahibi hükümlü, tutuklu veya ziyaretçiler Türk vatandaşı gibi değerlendirilecek.

Adalet Bakanlığımız Ekim ayı içerisinde Mavi Kart sahibi kişilerin mahkemelerde tercümanlık yapabilmesini sağlamıştı. Bu gelişmenin ardından bugün yeni bir düzenlemeyle Mavi Kart sahibi kişileri ilgilendiren bir başka sorunun daha çözüme kavuşturulmuş olması sevindirici bir gelişmedir. Böylelikle bazı istisnalar dışında Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanma hakkına sahip olan Mavi Kartlılarla ilgili bir engel daha giderilmiştir. Adalet Bakanlığımız ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığımıza çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum.”