Irak Türkmen Cephesi yönetim kurulu üyesi ve Erbil Milletvekili Aydın Maruf'un bir gazeteye verdiği demeç Irak’a ve Irak’ta bulunan Türk askerlerine karşı çıkanlara adeta kapak oldu.

Aydın Maruf demecinde, “İtalya Musul barajını korumak için 500 asker gönderdi, ABD 1000 asker gönderdi, Almanya da gönderdi. Bağdat’ın bunlara neden çıtı çıkmıyor?” derken bölgedeki İranve Rusya’nın etkisine de çarpıcı yorum getirdi. “Irak ordusu güçsüz olduğu için operasyona hazır değil” tezinin yanıltma amaçlı olduğunu belirten Maruf, “Sadece küçük bir Şii köyünü kurtarmak için hızlı bir şekilde operasyon düzenleyebiliyorlar ancak sıraIŞİD’in elindeki Musul’a gelince ‘Benim mezhebimden değil’ yaklaşımı devreye giriyor. Musul üzerinden mezhep çatışmasının devamlılığı işlerine geliyor” dedi. 


Musul’un 1900’lerin başından bu yana statüsü en çok tartışılan bölgelerden biri olduğunu hatta Başika krizinden sonra Türkiye’de “Musul Türkiye’nin 82. ili olsun mu?” şeklinde anketler düzenlediğinin hatırlatılması üzerine Türkmen vekil, “Irak Türkmen Cephesi adına değil ama bir Türkmen olarak kendi adıma söyleyecek olursam böyle bir anketin altına imzamı atarım. Musul’un Türk ili olmasını isterim”sözleri tartışmalara yeni ve hummalı bir boyut kazandırdı.

©SONHABER.EU