Volkskrant gazetesi, Paris saldırılarının ardından Fransa CUmhurbaşkanı Hollande'nın yaptığı açıklamada İŞİD yerine neden DAEŞ ismini kullandığına değindi.

Volkskrant muhabiri Lennart Bloemhof, bir çok ülke liderlerinin terör örgütünün neden farklı isimlerini kullandığını inceledi. Bloemhof incelemesinde, terör örgütünün ilk etapta İSİ ismini kullandığını ve açılımının İrak İslam Devleti olduğuna yer veriyor. Örgütün daha sonra Suriye'ye girmesiyle birlikte ismini İSİS (İslam Devleti İrak ve Suriye ) olarak değiştirdiği görülüyor. Örgütün ağını genişlettikçe isminin de değiştiği farkediliyor. İrak ve Suriye'nin ardından gözünü Libya, Ürdün, Türkiye, Filistin ve İsrail topraklarına dikmesiyle birlikte İSİL ismiyle ön plana çıkmaya başladı. İSİL'in L'sinin Levant yani birlik anlamına geliyor. Örgüt'e İslam Devleti Birliği ile de hitap ediliyor. Bu son ismi genelde ABD Başkanı Obama kullanıyor.

Bloemhof, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'nin DAEŞ'i kullanmasının doğru bir tanımlama olduğuna dikkat çekiyor. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius neden DAEŞ sorusunu daha önce, ''terör örgütü bir devlet değil ve bu nedenle kendilerine İslam Devletiyle hitap etmek yanlış. Yaptıkları da İslam ile örtüşmüyor '' sözleriyle cevaplamıştı. Fabius, aynı zamanda sözde İslam adına terör uygulayan bu örgütün tüm Müslümanları ve İslam'ı zan altında bıraktığını ve İŞİD isminin halkı Müslüman vatandaşlara karşı daha kolay kışkırttığını, bu nedenle DAEŞ ismine yer verilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

İngiliz devlet adamları da DAEŞ kullanılmasından yana olduğunu BBC'ye iletmişti ancak medya kuruluşu İŞİL demeyi tercih ettiğini belirtmişti. Bloemhof, Türkiye ve Fransa'nın uzun süredir İŞİD yerine DAEŞ ismini kullandığını belirtiyor.

DENK partisi kurucularından Tunahan Kuzu da Hollanda meclisine İŞİD yerine DAEŞ kullanılmasının daha doğru olacağını belirtmiş ancak meclis üyelerinden destek bulamamıştı.

SONHABER.EU