Yeni yıl yaklaşırken yine farklı kesimlerde Noel Baba tartışması başladı. Bu Yıl ise Noel Baba’nın orjinalinin ve aslının Ayaz Ata olduğu savunuluyor.
Bu konuda çıkan haberlerden derlediğimiz bilgilere göre Noel Baba Ayaz Ata’nın yerini almış.

Ayaz Ata hakkında:


Bir rivayete göre Ayas Han olarakta bilinen Ayaz Ata , gücünü Ay ışığından alır. Ülker burcunda yer alan 6 yıldız göğün altı deliğini ifade eder Ayaz Ata bu deliklerden üfledi sırada soğuklar başlar ve  kış kendini gösterir. Ayaz , tüm Türk coğrafyasında yakıcı olan soğuk anlamına gelir. Ay'ın gökte rahatlıkla görüldügü açık havalarda meydana geldiği için Ay Tanrısı'nın ( veya ona bağlı Ayas Han'ın ) gönderdiği düşünülmektedir.

Ayaz Ata'nın bir tür Noel Baba olduğu düşnülmektedir. Hatta Kazaklar onu birebir Noel Baba olarak kabul etmiştir.Kimi kültürlerde ise sadece kışın soğukta ortaya çıkarak kimsesiz , evsiz , aç ve muhtaçlara yardım eden bir evliyadır.Fakat emitoloki ve kültürel olarak Türk kültüründe zaten var bulunan bir kişilik olduğu kesindir , farklı görüşlerde ise Ayas Han ile aynı kişidir.

Kazaklar kışı Soğumbası adlı bir bayramla kutlamaktadırlar.İlk karın yağması ve soğuğun vurması ile birlikte kutlanan festival havasında bir bayramdır.
Ayaz Ata Ay soğundan türemiş ve ayışığı anlamına gelir . Türk'ün atası olarak kabul görmekte ve yanında kız torunu Qar Qızı ( Kar Kızı ) vardır.Kazakistan ve Kırgızistan'da kış festivallerinde bu gelenek yasatılmaktadır. Ayrıca Azerbeycan ve Özbekistanda  da devam etmektedir. Bir rivayete göre Eveliyatı Şaman Kültürüne dayandığı söylenikmektedir.



©SONHABER.EU