Norveç'teki hapishanelerde yer kalmaması üzerine hükümet Hollanda'dan hapishane kiraladı. Hapishanelerindeki mahkumlara son derece iyi koşullar sağlamasıyla bilinen Norveç'te hükümetin aldığı bir karar, mahpusları isyan ettirdi.

Norveç hükümetinin, hapishanelerdeki yer sıkıntısı nedeniyle mahkumları Hollanda’da kiraladığı hapishaneye nakletmesi mahkumlar arasında tepkiyle karşılanıyor.

Üç mahkum dava açtı

Hollanda’daki hapishaneye sevk edileceğini öğrenen mahkumlardan Morten Holstad ve üç mahkum daha Norveç devletine karşı dava açtılar. Nakil kararını duyduğunda şok olduğunu, cezasını kendi ülkesinde çekmek istediğini belirten Morten Holstad “En büyük sorun ailemden uzak olmak. Umarım Norveç Hükümeti kararını değiştirir. Böyle bir uygulama bizim bir daha cezalandırılmamızın ötesinde bir suçu olmayan ailelerin de cezalandırılması anlamına geliyor’’ dedi.

"Sınır dışı etme anlamına geliyor"

Norveçli Avukat Christian Nordhus kararın Avrupa İnsan Hakları Konvensiyonu kararlarına göre sınır dışı edilme anlamı taşıdığını, vatandaşların ülkelerini terk etmeye zorlandıklarını, hükümlülerin vatandaşlık haklarının tanıdığı ülkelerinde kalma hakkının çiğnendiğini belirtti.

Hükümet: Kimsenin cezasını nerede çekeceğine karar verme hakkı yok
Koalisyon hükümetinin Populist Sağ Partili Adalet Bakanı Anders Anundsen mahkumların yarısının kendi istekleri ile yarısının zorunlu nakillerinin yapıldığını, kimsenin cezasını nerede çekeceğine karar verme hakkı olmadığını, hükümetinin yasaların çizdiği çerçevede hareket ettiğini iddia etti.

Eylül ayından bu yana haftalık mahkum nakilleri ile şu ana kadar 220 mahkumun Hollanda’nın Gröning Kenti dışındaki hapishaneye nakledildiği öğrenildi.