Pazartesi bir açıklama yapan uluslararası kredi derecelendirme kurumu Moody’s, Hollanda’daki nüfus artışının konut piyasasını canlı tuttuğunu, konutlara olan talepleri artırarak fiyatların dengelenmesini sağladığını açıkladı. Moody’s aynı değişimin İrlanda ve Birleşik Krallık’ta da görüldüğünü belirtti.

Avrupa’daki bazı ülkelerin konut piyasaları ile ilgili bir rapor yayınlayan Moody’s “bu ülkelerdeki düşük konut arzı ile birlikte nüfus artışı ve ekonomik büyüme, konut fiyatlarının temelini oluşturmaktadır. Bu konut ipotek kayıplarının azaltılmasına katkı sağlar” dedi.

Kredi derecelendirme kurumuna göre özellikle Hollanda ve Birleşik Krallıkta ilk kez konut sahibi olan 25-35 yaş grubundaki kişiler 2020 yılına kadar piyasanın canlı kalmasını da sağlayacak. İrlanda’da ise bu yaş grubundakilerde daralma görülecek, ancak düzelmeye devam eden ekonomi ve iş piyasasının artışı bu gerilemeyi telafi edecek.

Yapılan incelemelere göre Hollanda’nın nüfusu 2020 yılına kadar yüzde 1,5, İngiltere’nin ise yüzde 3,2 artış gösterecek. İrlanda’nın nüfus artışı ise önümüzdeki beş yıl içinde yüzde 0,2 gerilerken, İtalya nüfusu yüzde 1,7 ve İspanya nüfusu ise yüzde 1,3 gerileme sergileyecek.