HOLLANDA

Nüfus artışı yavaşlayan Hollanda’da ölüm sayısı, doğum sayısını geçti

Abone Ol

Geçen yıl 2022'ye göre daha yavaş bir hızda arttı. Tüm illerde nüfus artmıştır, ancak Flevoland ve üniversite şehirleri en güçlü nüfus artışını görmüştür. Küçük köylerde ve belediyelerde ise nüfus azaldı.

Merkezi İstatistik Bürosu'nun (CBS) tahminlerine göre Hollanda nüfusu 2023 yılı sonuna kadar 17,9 milyona ulaştı. Bu yıl içerisinde nüfusun 18 milyonu geçeceği tahmin edilmekte.2022 yılında nüfus 221 bin kişi artarken, 2023 yılında 140 bin kişilik bir artış oldu.

İstatistik rakamlarına göre 2023 yılında ölümlerin sayısı doğum sayısından daha fazlaydı. Verilere göre geçtiğimiz yıl 169 bin kişi hayatını kaybetti, 165 bin çocuk dünyaya geldi. Ülke genelinde sadece Hollanda'nın batısında doğum sayısı ölüm sayısını geçti.

CBS'ye göre 2023'teki nüfus artışı yurt dışından gelen göçten kaynaklandı. Yine de 2023 yılında Hollanda'ya bir yıl öncesine göre daha az göçmen geldi.

Göç dengesine (Hollanda'ya gelen kişi ile ülkeden giden kişi sayısı arasındaki fark) bakıldığında aradaki farkın 138 bin kişi olduğu görülmekte. Bu rakam 2022 yılına göre 79 bin daha az.

Tüm eyaletlerde büyüme var, ancak geçen yıla göre daha az
Tüm eyaletlerdeki nüfus artışı bir önceki yıla göre düşük olsa da yine de fark edilir düzeyde. En fazla artış ise, önceki yıllarda olduğu gibi Flevoland eyaletinde görüldü. 2022’de 22 kişi artan Flevoland nüfusu 2023’de 13 bin kişilik bir artış yaşadı. Büyüme, Flevoland'daki doğumların ölümlerden daha fazla olmasından ve diğer illerden Flevoland'a taşınanların sayısının artmasından kaynaklanmakta.

Overijssel, Drenthe, Friesland ve Zeeland eyaletlerinde ölüm sayıları doğum sayılarından daha fazla. Bu eyaletlerde nüfusun hala artıyor olmasının nedeni, bu bölgelere göç edenlerin sayısının başka bölgelere gidenlerin sayısından fazla olmasından kaynaklanmakta.

Üniversite şehirlerinin nüfusu artıyor
Geçtiğimiz yıl kentsel düzeyde, özellikle üniversitelerin bulunduğu şehirler, kısmen öğrenci akınına bağlı olarak güçlü bir büyüme gösterdi. Groningen’in nüfusu 25 bin, Nijmegen’in 24 bin, Amsterdam’ın 19 bin ve Utrecht’in 18 bin kişi arttı.

Delft, Leiden ve Maastricht de ortalamanın üzerinde nüfus artışı yaşandı. Hatta Wageningen oransal olarak tüm Hollanda belediyeleri arasında en fazla nüfusa sahip olan belediye oldu.

En büyük on belediye arasında kendi üniversitesi olmayan tek şehir olan Den Haag ulusal ortalamadan daha az büyüdü.

Groningen eyaletinde ise tam tersi bir durum yaşandı. Bu eyalette özellikle küçük köylerde yaşayanların sayısı azaldı.

Güney Limburg, Achterhoek, Twente ve Zeeuws-Vlaanderen'de de nüfus sayısı nispeten keskin bir şekilde düştü. Bunun başlıca nedeninin yaşlanan nüfus olduğu belirtildi.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.