UWV’nin doktorlarına göre şuanda yaklaşık 150 bin kişi aslında çalışabilecek durumda olmasına karşı hasta veya rahatsızlık nedeniyle çalışamaz raporuna sahip. Doktorlar bu kişiler nedeniyle gerçekten hasta olanların mağdur olduğunu düşünüyor.

UWV Sigorta doktorları derneği Novag tarafından yapılan bir açıklama sistemde nasıl delikler olduğunu da gözler önüne seriyor. Trouw gazetesine açıklama yapan Novag yetkilileri yıllardır, hatta bazılarının yaklaşık 10 yıldır, hastalığından dolayı çalışamaz durumda olarak görüldüğünü, ancak bunların yeniden kontrolden geçirilmediğini belirtiyor.

Derneğe göre hastalık nendi ile ödenek alanların birçoğu geçen süre içinde yeniden çalışabilecek kapasiteye geldi ancak maaş statülerinde değişiklik yapılmadığı için aslında sahtekarca maaş almaya devam etti.

WGA ve IVA ödenekleri

Hollanda ödenek sisteminde hastalık nedeni ile iş göremez olarak nitelendirilen kişilere verilen ödeneğin iki çeşidi bulunuyor. Bunlardan ilki WGA olarak adlandırılan kısa dönem çalışamayacak olan kişilere verilen ödenek, ikincisi ise bir daha asla çalışamayacak durumda olan kişilere verilen IVA ödeneği.

UWV doktorlarının özellikle dikkat çektiği nokta WGA ödeneği alan kişiler üzerinde yoğunlaşıyor. Doktorlar bu kişilerin gereğinden uzun süre ödenek aldıklarını aslında yeniden kontrolden geçirilmesi gerektiğini iddia ediyor.

Daha fazla kişi kontrolden geçirilmeli

UWV kayıtlarına göre şuanda Hollanda’da 800 bin kişi hastalık nedeni ile çalışamaz durumda gözüküyor. Kurum bunlardan 32 binini bu yıl yeniden kontrolden geçirmeyi hedefliyor.

Novag Başkanı Wim van Pelt ise gazeteye yaptığı açıklamada bu sayıyı çok az bulduğunu belirtirken, örneğin ameliyat geçiren bir kişinin o dönem için kaydının yapıldığını ancak yaklaşık 6 aylık bir dönem sonrasında iyileşmesine rağmen, kaydının hala daha devam ettiğini söylüyor. Van Pelt ayrıca hastalık nedeni ile çalışamaz durumda olan her 5 kişiden birinin tekrra çalışabilecek yapıda olduğunu iddia ediyor.

© SONHABER.NL