Sosyalist Partisi’nden üç dönemdir Brüksel Parlamentosu’na milletvekili seçilen Emin Özkara, Devlet Bakanı Bianca debaets’a araçların teknik kontrolü ve hava kirliliği hakkında soru önergesi sundu.

Aynı zamanda Brüksel Bölge Parlamentosu Başkanvekili olan Özkara, yaptığı önergede, Bakan’a diesel araçlar ile genel hava kirliliği hakkında bilgiler verdi. Diesel araçlar ‘Dünya Sağlık Örgütü’ne göre kanseri tetikleyen sağlığa en zararlı madde olduğunu açıkladı.

Bu araçları kullanmanın sonucu ortaya çıkan hava kirliliğinden dolayı, yılda 3 bin 200 kişinin vefat ettiğini dile getiren başarılı Vekil, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Sırf Brüksel bölgesinde hava kirliliğindeki yüzde 64’lük azot dioxite, yüzde 75’lik ince ve tehlikeli maddelere ve yüzde 23’lük karbon dioxite diesel motorlu araçlardan sebep olduğu biliniyor” dedi.

“Bunlar, bilinmesine rağmen, Hükümet anlaşmasında hava kirliliğinin en aza indirileceğini ve araçların standartlara uygun hale getireleceğini yazılmasına rağmen, somut bir gelişmenin olmadiğini” ifadelerini kullanan Özkara, Hükümet anlaşmasında, bu hedeflere emniyet güçleriyle işbirliği yaparak ulaşılacağının altını çizerken, bunun kendince imkansız olduğunu belirtti.

Başkanvekili Özkara, konuşasını şu ifadelerle sürdürdü:

“Pratik bakımdan, emniyet güçlerimizin yeterince ekipmana sahip olmamaları ve bilgi yönünden özel eğitimlerden geçmek zorunda kalmaları bu kararı gölgeliyor. Teknik bakımdan, araçlar üzerinde fabriklalarda yapılan testlerin gerçek hayata geçtiğinde yetersiz ve hatalı olduğu aşikar. Yakın tarihte, Volkswagen markalı arabalar bunun açık bir göstergesi oldu. Demem o ki, fabrikadaki testlerin gerçek hayatta bir işe yaramadığı gibi, yeni araçlarda bile haksız yere standart onayı vermemize sebeb olabilir. Ayrıca, kamu yoluna çıkmasını yasakladığımız araçlar sosyal eşitlik adına bir sorun teşkil edecektir. Zira, her hane, aracını her 4 yıl değiştirebilme durumunda olmayabiliyor.”

Halkin Adamı, Devlet Bakanı’na üç soruyu yöneltti:

Hükümet anlaşmasındaki kararları nasıl hayata geçirmeyi düşünüyorsunuz?
Aracını her 4 yıl değiştiremeyecek durumda olan haneleri, cezalandırmadan, kararlarınıza uymalarını nasıl sağlayacaksınız?
Araçların emisyonlarını en ince ayrıntısına kadar araştırıp, halkımızın sağlığını zarara uğramasını engelleyecek teknik kontrol merkezlerinin bölgeselleşmesine yönelik bir taslak yönetmenliği yapılacak mı?