Bu yıl Temmuz ayında Euro Bölgesindeki perakende satışları bir önceki aya göre yüzde 0,4’lük bir artış yaşadı.

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) verilerine göre, temmuz ayında mevsimsellikten arındırılmış perakende satışlar 19 üyeli Euro Bölgesi'nde bir önceki aya oranla yüzde 0,4, geçen yılın temmuz ayına kıyasla da yüzde 2,7 arttı. 28 üyeli Avrupa Birliği'nde (AB) ise perakende satışlar aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 3,3 artış kaydetti.

Euro Bölgesi için yapılan tahminlerde aylık bazda yüzde 0,5 yıllık bazda ise yüzde 2 artacağı öngörülüyordu.

Euro Bölgesinde aylık bazdaki artışta sırasıyla otomotiv yakıtı, gıda, içki ve tütün ürünleri ve gıda dışı ürünler etkili olduğunu belirten Eurostat, AB'de de otomotiv yakıtı, gıda dışı ürünler ve gıda, içki ve tütün ürünlerinden kaynaklı artış gerçekleştiğini duyurdu.

Aylık bazda en fazla artış Estonya'da

Aylık bazda toplam perakende satışında en fazla artış görülen ülke yüzde 2,5 ile Estonya oldu. Bu ülkeyi yüzde 1,4 ile Almanya ve yüzde 1,1 ile Malta, Portekiz ve Romanya izledi. Perakende satışları en fazla azalan ülkeler ise yüzde 1,2 ile Lüksemburg, yüzde 1,2 ile Polonya ve yüzde 0,9 ile Avusturya olarak sıralandı.

Yıllık bazda ele alındığında, Euro Bölgesi'nde ve AB'de perakende satışlardaki artışa en fazla katkı gıda dışı ürünler, gıda, içki ve tütün ve otomotiv yakıtından geldi.

Perakende satışlarda yıllık bazda en fazla artış görülen ülke yüzde 9,6 ile Romanya olırken, Estonya’da yüzde 7,8, Macaristan’da yüzde 7 ve İrlanda’da yüzde 6,4 artış kaydedildi. Lüksemburg'un perakende satışlarında yüzde 10,5 ve Finlandiya'nın perakende satışlarında da yüzde 0,3 azalış gerçekleşti.