Hali hazırda tasarı halinde olan yeni bir yasa, evdeki bilgisayarlarınıza polisin rahatlıkla girmesine olanak tanıyacak. Bu duruma karşı çıkan Gizlilik Takipçileri ve Bilişim uzmanları “Paris’te yaşananlar polis devleti olmak için kullanılıyor” şeklinde tepki verdi.

Geçtiğimiz hafta Cuma günü Temsilciler Meclisine sunulan bir yasa tasarısına tepkiler büyüyor. Adalet ve Güvenlik Bakanı Ard van der Steur ile İçişleri Bakanı Ronald Plasterk tarafından Cihadcılarla mücadele kapsamında sunulan yasa tasarısının içinde yer alan maddeye göre polis şüphelendiği bilgisayarları hackleye bilecek ve uzaktan araştırmaya alacak.

Bakanlar tarafından yayınlanan basın açıklamasında yeni yasaya bir ad verilmediği görülürken, daha sonra bakanlar tarafından yapılan açıklamada “Bilgisayar Suçları III” olarak adlandırıldığı ve 2013 yılından bu yana hazırlıklarını devam ettiği kaydedildi. Tartışmalı yasa tasarısı şimdiden VVD ve PvdA’nın desteğini almış gibi gözüküyor ancak tasarını yasalaşması için Senato’da oy çoğunluğunun olması şartı bulunuyor.

Tasarının içeriği

Yasa tasarısının kabul edilmesi halinde polisin yetkileri artırılmış oluyor. Örnek olarak uzaktan şüpheli bilgisayarın içine girebilen polis, bu bilgisayardan bilgi kopyalayabilecek, silebilecek, bilgi yerleştirebilecek, webcam üzerinden birebir görüntüyü izleyebilecek, ses kaydı yapabilecek hatta o anda kişinin ne yazdığını takip edebilecek. Bu uygulamada polis aynı zamanda bir kişiyi yakalamak için olayla hiç ilgisi dahi olmayan başka bir kişinin bilgisayarına sızabilecek.

Gizlilik hakları savunucusu Bits of Freedom organizasyonu tasarıyı bu alanda dünyanın en geniş kapsamlı tasarısı olarak nitelendiriyor.

Bilişim uzmanlarından profesörlere ve Gizlilik Takipçisi kurumlara kadar birçok kesimin tepkisini çeken yasa tasarısına karşı gelen reaksiyonlar da çığ gibi büyüyor. Bilişim sektörü örgütü Nederland ICT başkanı Lotte de Bruijn, “Düşünün ki polisin hiçbir izin almadan evinize girmeye hakkı olsun. Bunu kabul edebilir misiniz? Bununla komşunuzu dinlediğini söyleseler bile olur mu? Bence olmaz” ifadesini kullandı.

Bits of Freedom yetkilisi Rejo Zengers ise şuanda kullanılan softwarelerin çoğunda kaçak olduğunu belirtirken “hükümetin bundan haberi olmalı. Bunu gizli tutarak ilk önce polisin kullanmasına olanak sağlayacaklar demektir. Bu toplumu güvenli yapmaz daha güvensiz hale getirir.” dedi. Paris’te yaşananların Bakan tarafından güvenlik gerekçesi ile kullanılmasının yersiz olduğunu belirten Zengers, “Bakan uzun zamandır polisin yetkilerini artırmak istiyor ancak bunu parlamentoda görüşmeli.” ifadesini kulandı.

© SONHABER.EU