Özellikle çocuklar arasında popüler olan ve içerikleri kullanıcılar tarafından üretilen Roblox adlı çevrimiçi oyun platformuna erişim engeli getirildi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) internet sitesinde yayımlanan bilgiye göre yasak Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği'nin 7 Ağustos 2024 tarihli kararıyla yürürlüğe girdi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kararın "çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırması" sebebiyle alındığını belirtti.

Bakan Tunç, X hesabından yaptığı açıklamada "Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın üstün yararının gözetilmesi, onların korunması ve desteklenmesi herkesin görevidir." ifadesini kullandı, "Türkiye, dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden, teknolojiyi en iyi şekilde kullanan ülkelerin başında gelmektedir. Ancak teknolojinin olumsuz yönde kullanılması asla kabul edilemez." dedi.

Bu karardan sonra Roblox'tan da bir açıklama geldi. Şirket "Roblox'un şu anda Türkiye'de kullanılamadığının farkındayız ve bunun nedenini öğrenmek ve mümkün olan en kısa sürede tekrar çevrimiçi olduğumuzdan emin olmak için ilgili makamlarla iletişime geçtik" dedi.

Roblox nedir?
Roblox, dünyanın en popüler çocuk oyunlarından biri. Oyunun içeriği daha geleneksel oyunların aksine, kullanıcılar tarafından üretiliyor. Kullanıcılar platforma eş zamanlı girerek sanal dünyada buluşabiliyor. Oyunun dört yaş ve üzeri çocuklar için uygun olduğu belirtiliyor. 

Roblox dönem dönem zararlı içerik iddialarıyla da gündeme gelmişti. Platformda bazı kullanıcıların kurallara aykırı olarak cinsellik içeren, hatta avatar'ların sanal cinsel ilişkide bulundukları oturumlar açtığı ifade ediliyor.

Roblox sorunu kabul ediyor. Hatta bir şirket sözcüsü 2022 yılında BBC'ye yaptığı açıklamada "Çok küçük bir kullanıcı grubunun kasıtlı olarak kuralları ihlal ettiğini biliyoruz" ifadesine yer vermişti. Şirket bu içerikleri platformdan kaldırmak için yoğun çaba sarf edildiğini belirtmişti.

Roblox'un toplam kaç kullanıcısı olduğu bilinmiyor. Ancak şirket 2020 yılında Bloomberg'e yaptığı açıklamada ABD'de 9-12 yaşları arasındaki çocukların üçte ikisinin platformu kullandığını söylemişti.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

Dünya çapında yaşanan bilgisayar arızasının etkileri hala devam ediyor Dünya çapında yaşanan bilgisayar arızasının etkileri hala devam ediyor

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş