Rusya'da Henkel, Colgate-Palmolive ve Proctor and Gamble gibi dünya devi şirketlerin ürünlerine savaş açıldı. Gerekçe ise bu ürünlerin sağlığa zararlı maddeler içerdiği.

Yapılan son denetimlerde Batı'da üretilen sabun, şampuan ve deterjanların içeriğinde yüksek oranda toksik maddeye rastlandığını belirten Rusya Tüketicileri Koruma Dairesi, yasalarla belirlenen sağlık standartlarının altında kalan ürünlerin satıştan kaldırılmasını istedi. Kurum aynı şekilde bu markaların dışındaki marka ürünlerinin de denetimden geçmesini talep ediyor. Rusya'da kullanılan temizlik ürünlerinin yaklaşık dörtte üçü yabancı şirketlerden sağlanıyor.

Rusya’da başlayan bu kampanya etkisini hemen göstermeye başladı. Ülkede geniş market zincirine sahip Alman Metro AG mağazalarındaki bazı temizlik ve kozmetik ürünleri kaldırdığını açıkladı. Şirket açıklamasında söz konusu ürünlerin satış yelpazesinde önemli bir yer tutmadığı ve Rus yasalarına göre bir sonraki açıklamaya değin ürünleri raflardan kaldırdığı kaydedildi.

Geçen yıl da Batı'nın Rusya'ya Ukrayna nedeniyle uyguladığı ekonomik yaptırımlara karşılık olarak ülkede Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nden ithal edilen bazı yiyeceklerde kısıtlamaya gidilmişti.

© SONHABER.NL