Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke liderleri, İngiltere'nin birlikten ayrılık (Brexit) anlaşmasını ve gelecekteki ilişkileri belirleyecek siyasi deklarasyonu imzalamak üzere Brüksel'de bir araya geldi.

Zirvede, AB üyesi ülke liderlerinin, 585 sayfalık "ayrılık anlaşmasına" imza atması ve İngiltere ile AB arasında gelecekte inşa edilecek ilişkiyi belirleyecek "siyasi deklarasyonu" da onaylaması bekleniyor.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, İngiltere'nin ayrılıyor olmasının üzücü bir durum olduğunu ifade ederek, 'İngilizler Avrupa iç pazarından ayrılıyor. Üye olmayan ülkeler ile AB üyesi olan ülkelerle aynı haklara sahip olamazlar, masada hem İngiltere hem AB için dengeli ve kabul edilebilir bir anlaşma var." dedi.

Brexit'in İngiltere'nin tercihi olduğunu ve bu durumda bir kazanan olmadığını söyleyen Rutte, 'İngiltere'de yaşasaydım bu anlaşmaya 'evet' derdim. Bu, Brexit'in etkilerini sınırlandıran dengeli bir anlaşma. İngiliz parlamentosunun evet oyu vermesini bekliyorum. Bu anlaşma, yapabileceğimizin maksimumu.' değerlendirmesinde bulundu.

"Bu, sağlanabilecek en iyi anlaşma"
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise İngiltere'nin AB'den ayrılmasının "trajedi" olduğunu belirterek, "Bu sağlanabilecek en iyi anlaşma." ifadelerini kullandı.

İngiliz parlamentosunun anlaşmayı onaylayacağını düşündüğünü kaydeden Juncker, onaylanmaması durumunda yaşanabilecekler hakkında yorum yapmak istemediğini söyledi.

Juncker, AB'nin temel tutumunu değiştirmeyeceğini sözlerine ekledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Brexit, AB'nin reform edilmesi ihtiyacını ortaya koydu." diye konuştu. Olumlu bir anlaşma sağlandığını ve anlaşmayı desteklediğini belirten Macron, İngiltere'nin Avrupa'da önemli rol oynamaya devam edeceğini ifade etti.

Macron, gelecekteki ilişkilerin taslağında, Fransız balıkçıların İngiliz karasularında avlanabilmesinin kendileri için öncelikli konu olduğunu söyledi.

Brexit
İngiltere, 23 Haziran 2016'da yapılan referandumla AB'den ayrılma kararı almıştı. AB ile İngiltere arasında Haziran 2017'de başlayan müzakerelerde taraflar, geçen yılın sonunda İngiltere'nin AB bütçesine taahhütlerinden kaynaklanan yüklü bir "ayrılık ücreti"nin ödenmesi ile vatandaş haklarının da aralarında yer aldığı bir dizi konuda ön anlaşmaya varmıştı.

İngiltere, 29 Mart 2019'da AB'den resmen ayrılacak.