Paris saldırısı sonrasında tedirgin hale gelen Schengen üyeleri yeni önlemler üzerinde tartışıyor. Bunlardan biri de bazı ülkelerin küçük bir grup oluşturarak, ortak sınır güvenliği kontrolü yürütmesi.

22 AB ülkesi, Norveç ve İsveç’le birlikte oluşan Schengen Bölgesi içinde mülteci sorununa çeşitli çözümler aranmaya devam ediliyor. Ortaya çıkan yeni bir alternatif, birlik içinde sözde mini Schengen grubu oluşturup ortak olarak bu ülkelerin sınırlarında güvenliği artırmak.

Avrupa bölgesi içinde birkaç ülkenin sözde mini Schengen alanı projesi Hollanda Temsilciler Meclisinde gündeme geliyor. Yeni oluşumun kabul edilmesi halinde, mini birlik içindeki ülkeler sınırlarını korumaya alacak ve mültecilerin girişine sınırlama getirilebilecek.

Telegraaf gazetesinde çıkan bir haber ile kamuoyunun dikkatini çeken bu gelişme, Den Haag’a yakın kaynaklar tarafından da doğrulanıyor. Bu kaynaklara göre düşünülen mini Schengen topluluğu, şimdiye kadar kabine içinde birkaç kez görüşüldü.

Yeni mini Schengen grubunun Benelüks ülkeleri, Almanya ve Avusturya’dan oluşacağı tahmin ediliyor. Bazı kaynaklar Almanya ile olan görüşmelerin zor devam ettiğini belirtiyor.

Yeni oluşması düşünülen Mini Schengen sınır birliği alternatifinde, sadece sınırların güvenliğini korumak ve pasaport kontrolleri yapmak yok. Öte yandan Almanya, Belçika ve Hollanda’yı tercih eden mülteciler için yeni kamplar oluşturmak ve bunun için diğer ülkelerle ortaklaşa çalışmalar yürütmek de geliyor.

Mini Schengen grubunun oluşmaması halinde uygulanabilecek başka bir alternatif ise Mülteci Kotası. Hollanda bu uygulamanın kabul edilmesi halinde ülkeye girebilecek maksimum mülteci sayısını önceden belirleyecek.

Elde edilen verilere göre bu yılın ilk 9 aylık bölümünde pasaportsuz olarak Hollanda’ya giriş yapan mülteci sayısı yaklaşık 11 bin 620’ü buldu.

©SONHABER.EU