AMSTERDAM (AA) - AB polis teşkilatı Europol bünyesinde oluşturulan Terörle Mücadele Merkezi (ECTC) çalışmalarına başladı.

AB dönem başkanı Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da düzenlenen AB adalet ve içişleri bakanlarının gayriresmi toplantısında konuya ilişkin açıklamada bulunan Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı Ard van der Steur, bugün çalışmalarına başlayan merkezin, güvenlik birimleri arasındaki koordinasyon ve bilgi paylaşımını daha etkin hale getireceğini söyledi.

Son yıllarda farklı terör tehlikeleriyle karşı karşıya kalan Avrupa'da yabancı savaşçıların sayısının artmasının zorluklar doğurduğuna değinen Van der Steur, AB’nin terör ve organize suçlarla mücadelede bu tür işbirliğine ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Europol Direktörü Rob Wainwright de terör örgütü DAEŞ’in Avrupa’da yeni saldırılar düzenleyebileceği uyarısında bulundu.

Wainwright, tüm ulusal birimlerin olası terör saldırılarını önlemek için çaba harcadığını kaydetti.

Yabancı savaşçılarla mücadele, terör finansmanı ve propagandasıyla ilgili konularda bilgi paylaşımının artırılması ve silah kaçakçılığı gibi konulara yoğunlaşacak olan merkez, Europol ile koordineli çalışacak.

Merkezde ilk etapta 5’i geçici olmak üzere 44 kişi istihdam edildi.

Türkiye’yi İçişleri Bakanı Yardımcısı Sebahattin Öztürk’ün temsil ettiği, iki gün sürecek toplantının ilk gününde terörle mücadelede bilgi paylaşımı ve bölgesel önlemlerle sığınmacı krizi görüşülecek. Toplantıda AB sınırlarında güvenlik önlemlerinin artırılması konusunun da gündeme gelmesi öngörülüyor.

Gayriresmi toplantının ikinci gününde ise siber suçlarla mücadele ve adli sicil kayıt sistemi gibi konular tartışılacak.