Avrupa’da ikamet eden ve kendi aracıyla, kiraladığı araçla veya bir yakınına ait araçla yola çıkan gurbetçilerden Türkiye’ye girişte hangi belgeler istenir? Bu soru özellikle ilk kez karayolundan Türkiye’ye giden gurbetçilerimizi ilgilendiriyor. 

T.C. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan bilgilere göre gurbetçilerimizden Türkiye’ye girişte gümrük memurunca şu belgeler istenmekte:

Kendi aracı ile seyahat edenler
Kendi aracı ile ikamet ettiği ülkeden yola çıkarak tatilini Türkiye'de geçirmeyi düşünen gurbetçilerimizin yanında şu belgelerin olması gerekir.

  • Taşıtın ikamet edilen ülkede kayıtlı olduğunu gösterir mülkiyet belgesi (ruhsat),
  • Taşıtı getiren kişinin ehliyeti,
  • Duruma göre yurtdışı ikameti gösterir belge (pasaport, kimlik belgesi, oturum izni)
  • Türkiye'de geçerli trafik sigorta poliçesi (bunun için Türkiye’ye gidecek gurbetçilere araç sigortası rehberine bakabilirsiniz)
  • Kişinin pasaportu veya pasaport yerine geçen kimlik belgesi,

Taşıtların gümrük kayıt işlemleri herhangi bir ücrete tabi değildir.

Bir başka kişiye ait taşıt ile seyahat edenler
Taşıtın vekâletname ile Türkiye’ye getirilmesi halinde gerekli belgelerin noter veya konsolosluk onaylı tercümelerinin de gümrüğe sunulması gerekir.

Vekaletle götürülen taşıtlarda duruma uygun olarak şu belgelerden birinin gümrük idaresine sunulması gerekmektedir:

  • Elçilik, konsolosluk veya noter onaylı bir vekâletname
  • Taşıtı getiren şahıs ile taşıtın mülkiyet sahibinin giriş gümrük idaresinde hazır bulunmaları hâlinde, bu kişilerin kendi aralarında düzenleyecekleri ve gümrüğün onaylayacağı bir vekâletname,
  • Gerçek kişilerin kendi aralarında düzenleyerek ilgili ülkenin gümrük, belediye, emniyet veya mahkeme gibi resmi makamlarına onaylatılmış olan belge,(Konsolosluğa gitmeden apostil alınabilecek belgeler ve işlemlerin nasıl yapıldığı konusunda buraya bakabilirsiniz) 

Şirket veya vakıf gibi tüzel kişilere ait taşıt ile seyahat edenler

Tüzel kişiliklere (şirket, vakıf vb.) ait taşıtların vekaletname ile Türkiye’ye getirilmesi halinde yukarıdaki belgelere ek olarak, noter veya konsolosluk onaylı şu belgelerin tercümelerinin de gümrüğe sunulması gerekir.

  • Tüzel kişiliklere ait taşıtlar için firma sahibi veya yönetim kurulunun imza ve onayını içeren vekâletname,
  • Tüzel kişiliklere ait taşıtları getirecek kişilerin şirket ortağı veya çalışanı olduğunu gösterir belge,

Kiralık taşıt ile seyahat

  • Taşıtın kiralanarak getirilmesi durumunda ise kira sözleşmesinin gümrük idaresine sunulması gerekmektedir. Bu belgenin de noter veya konsolosluk onaylı tercümelerinin de gümrüğe sunulması gerekir.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Almanya’da vatandaşlık parası alanların sayısı 5,5 milyona ulaştı Almanya’da vatandaşlık parası alanların sayısı 5,5 milyona ulaştı

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş