Swing, Tayland'ın başkenti Bangkok'da düzenlediği basın toplantısında, büyük çoğunluğu Afrika'nın ve Ortadoğu'nun sorunlu bölgelerinden kaçan kişilerin İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana şahit olunan en büyük zorunlu göçü yaptığını belirtti.
250 MİLYON KİŞİ BAŞKA ÜLKELERE GÖÇTÜ

Güneydoğu Asya ülkelerinin bölgelerinde yaşanan göçü ele almak üzere cuma günü bir araya geleceği zirve öncesinde yaptığı açıklamada, Swing "250 milyon kişinin başka ülkelere, 750 milyon kişinin de yaşadıkları ülke içinde göç etmesiyle dünyada beklenmeyen bir hareketlilik görülüyor" dedi.

Swing, zirvede, Arakanlı Müslümanların Myanmar'da yerlerinden edilmesi ve Bangladeşlilerin yaptığı ekonomik göçün görüşülmesinin beklendiğini fakat Sahra Altı Afrika ve Ortadoğu'da da çok fazla insanın göç etmek zorunda kaldığını vurguladı.
DÜNYA ÇALKALANIYOR

Swing, insanların Afrika'da Ebola hastalığı, Ortadoğu'da da Boko Haram ve DAEŞ gibi terör örgütlerinin korkusuyla göç ettiğini ifade etti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) kasım ayı verilerine göre, ülkelerinde yaklaşık 5 yıldır süren iç savaştan kaçan 4 milyon 288 bin 672 Suriyelinin 2 milyon 181 bin 293'ü Türkiye'ye sığındı.

BMMYK'ye göre bu yıl, 500 bin kişi Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya göç ederek 2014'deki sayıyı ikiye katladı.

Myanmar'ın batısındaki Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan çatışmalar, Rohingyaların dramını gözler önüne sermişti. Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yerinin ateşe verildiği şiddet olayları nedeniyle binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Bölge ülkeleri, çoğu Arakanlı Müslümanlardan oluşan göçmenlerin trajedisinden Myanmar hükümetini sorumlu tutmuştu. Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor. Birleşmiş Milletler'e göre son iki yılda yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman Myanmar'dan kaçtı.

Mayıs ayı başında Tayland'ın güneyindeki Songkhla eyaletinde insan tacirleri tarafından kurulan gizli kamplarda Arakanlı Müslümanlara ait 32 ceset bulunmuştu. Bundan günler sonra Arakanlı Müslümanlar ve Bangladeşlilerden oluşan göçmenlerin, Güneydoğu Asya'da insan kaçakçıları tarafından açık denizde teknelerde terk edildiği ortaya çıkmıştı.