Kenya sınırları içerisinde gerçekleşen bu olay içerisinde bilim insanları, oldukça salgın hastalığın yayılışını takip etmek adına telefon verilerini kullandılar.

İnsanların yaklaşık olarak yedi milyardan fazla bir nüfusa sahip olduğu bir zaman dilimi içerisinde yaşıyoruz. Tarih boyunca baktığımız da en çok yayıldığı zamanlara tanıklık ettiğimiz anlamına geliyor.

Bu kadar da çok insanını yaşıyor olması, Maalesef ki hepsinin ikiyi şartlar altında yaşadığı anlamına gelmiyor.

Özellikle Afrika kıtasının ortak kısımları içerisinde yer alan insan nüfusu çok kötü şartlar içerisinde yaşıyor. Durum böyle olunca da yaşam tarzları bizim doğal düşmanlarımız olan hastalıkları üretmesine davetkar bir ortam oluyor.

İnsanlık tarihi boyunca baktığımız da salgın hastalıklar sürekli hayatlarının bir yerinde bulunmuştur Veba, Çiçek hastalığı gibi hastalıklar yaşandığı zamanlar da milyonlarca insanın ölümü gerçekleşmişti.

mobile-data-analysis[1]

Bir grup bilim insanı yapmış olduğu araştırma çerçevesinde Kenya’da yürütülen projede kızamıkçık hastalığının yayılmasına takip etmeye başladılar.

Bu hastalığı taşıyan insanların telefon kayıtlarını, yasaya aykırı olsa bile kontrol etmeye başlayan bilim insanları, hasta olan insanların telefon verilere bulaşmış ya da bulaştırabilecek olan kişileri belirledi.

Bu kişilerin de, Yani potansiyel hastaların da verilinin kontrol eden bilim insanları bu süreç içerisinde yaklaşık olarak 1.5 milyon telefon verisi toplamış durumdalar.

Veteknoloji