Sosyal medya platformlarında “Bayılma oyunu” (blackout game) veya “Boğulma oyunu” (choking game) gibi isimlerle anılan bir oyun onlarca genç ve çocuğun ölümüne neden oldu.
Meydan okuma (Challenge) olarak nitelendirilen bu vakalardan sonuncusu İngiltere’de gerçekleşti ve Archie Battersbee isimli 12 yaşında çocuk komaya girdi. Pazartesi günü Roermond’da yaşanan bir olayda ise genç bir kız zarar görmeden kurtarıldı. Kızın annesi Kim Maassen aileleri uyarmak için yaşadıkları korkuyu anlattı.
Hollanda’dan görüntüler artmaya başladı
Sosyal medya platformlarında ortaya çıkan yeni görüntüler bayılma veya boğulma oyunlarının Hollanda’ya da sıçradığını gösteriyor.
RTL Haber’in bugün yayınladığı bir haberde Roermond’da ikamet eden Kim Maassen adlı annenin yaşadıkları ve özellikle aileleri uyarmak için söyledikleri aktarıldı. Diğer ebeveynleri uyarmak isteyen Kim, “bu konu tüm evlerde konuşulmalı. Bu videolar yasaklanmalı” dedi.
Daha çok yurtdışında olduğu tahmin edilen boğma/bayılma oyunun Holalnda'da da gençler arasında yaygınlaştığı görülüyor. Sosyal medyada paylaşılan videolar arasında Hollandaca konuşulan videolar da var. Muhtemelen çoğunlukla Flaman çocuklar (Vlaams kinderen) arasında yaygın olduğu tahmin ediliyor. Dün Oost-Vlaanderen'daki birkaç okulun, öğrencileri ve ailelerini videoları paylaşmamaları konusunda uyardığı belirtiliyor.
Hollanda Acil Tıp Doktorları Derneği şuana kadar bu türden bir boğulma tehlikesi ile acil servise başvuru yapıldığına dair bir sinyal alınmadığını belirtiyor.
Kim Maassen: Kızım ölmüş olabilirdi!
Ancak pazartesi günü Roermond'dan Kim Maassen'in kızının başına gelenler durumun vahimliğini ortaya çıkarttı.
İki kız annesi Kim yaşananları şu şekilde anlattı:
“İkizlerin okuluna çok yakınım. Kızlarımdan biri beni aradı ve Jaylie’nin bayıldığını, ambulansın yolda olduğunu söyledi. Hemen arabama atlayıp en hızlı şekilde okula ulaşmaya çalıştım, o arada okulun karşısında oturan arkadaşımı da aradım ve arkadaşım hemen okula koştu.
Okula gelen ambulans görevlileri arkadaşımın telefonundan bana kızımın hakkında sorular sormaya başladı. Çocuğumu bir daha canlı göremeyeceğimi düşündüm. Okula vardığımda Jaylie hala baygındı. Kendi kendine nefes alabiliyordu ama uyanmıyordu. Ona devamlı uyan diye seslendik. Çok korkunçtu.”
“40 dakika kendine gelemedi”
Kim’in kızı yaklaşık 40 dakika sonra kendine geldiğinde annesi neler olduğunu soruyor ancak cevap alamıyor. O sırada sadece başını sallayarak cevap verdiğini belirten Kim olaydan şüpheleniyor.
Kim kızlarına boğulma oyununu sorunca cevap alamadığını belirtiyor ve ekliyor “Öğretmeni kızların bunun hakkında konuştuklarını duymuş, ancak Jaylie başlangıçta bunu inkar etti. Günün ilerleyen saatlerinde bir sınıf arkadaşıyla konuştuğumda ise ağzındaki baklayı çıkarttı ve bir bayılma oyununa katıldıklarını söyledi.”
Kim’in kızları daha sonra bu bilgiyi doğruluyor ve tek sefer yaptıklarını söylüyor. O anları Kim şöyle açıklıyor “sadece bir kere yaptıklarını söyledi ve sadece bir anda gözlerinin karardığını, yere düştüğünü hatırlıyor. Bunun üzerine internette arama yaptım ve gördüklerim karşısında dehşete düştüm. Bu videolar kesinlikle yasaklanmalı.”
Kim: Kızım kurtuldu, ama...
Kim, kızıyla bu korkunç oyun hakkında 'çok iyi bir sohbet' yaptığını ve daha sonra onun da ne kadar yanlış gidebileceğini fark ettiğini belirtiyor. Kızına “Dün sabah seninle son kez canlı konuşsaydım ne olurdu?” diye soran Kim, kızının yaptığı yanlışın farkına vardığını belirtiyor.
Tüm bu olanlardan sonra Kim hem okuldaki diğer ebeveynlere hem de Roermond’daki tanıdıklarına olayı anlatan bir mail göndermiş, ama bununla yetinmeyip basına da anlatarak tüm Hollanda’daki aileleri uyarmak istemiş.
Kim "Kızım kurtuldu ama ya Hollanda'da bir çocuk yarın komaya girerse ya da böyle aptal bir video yüzünden beyin ölümü gerçekleşirse? Bunun gerçekten durması gerekiyor." dedi.
Archie Battersbee vakası
İngiltere'de viral olan boğma oyununu kendi kendine denediği tahmin edilen 12 yaşındaki Archie Battersbee, 7 Nisan tarihinden bu yana komada. Archie’nin bu meydan okuma oyununu denerken boynuna geçirmiş olduğu bağ nedeniyle nefessiz kalarak komaya girdiği tahmin ediliyor.
Yaşam destek ünitesine bağlı olarak yaşayan Archie için doktorlar komadan çıkmasının imkanı olmadığını ve beyin ölümünün geçtiğimiz mayıs ayında gerçekleştiğini düşündüklerini belirtiyor.
Hastane tarafından fişi çekilmek istenen küçük Archie'nin ailesi ise oğullarının yaşamdan koparılmaması için hukuki mücadele veriyor. Archie'nin annesi Hollie Dance, “Oğlumun kalbi halen atarken onun yaşamdan koparılmasına rıza göstermemi bekliyorlar, bu acımasızlık, Hastanelerde Covid-19 hastaları en az üç ay yoğun bakımda tutulabiliyordu. Benim oğlumdan neden hemen vazgeçiyorlar?” açıklamalarında bulunarak isyanını dile getirdi.
Hastane Archie’nin akıbetine karar vermek için mahkemeye başvurdu. Bu hafta pazartesi görülen davada hakim, Archie’nin yaşam fişinin çekilebileceğine karar verdi ancak aile bu kararı bir üst mahkemeye taşıyacağını açıkladı.
Çocuklara, Ebeveynlere ve eğitmenlere özel bilgi
Ebeveynlik uzmanı ve “Bureau Jeugd en Media”nın kurucusu Justine Pardoen, RTL Nieuws'a yaptığı açıklamada bu tür meydan okuma oyunlarının 'uzun zamandır' var olduğunu belirtirken "Yirmi yıldır gençlik kültürünün içindeyim ve arada bir böyle bir şey ortaya çıkıyor, sonra tekrar alevleniyor." dedi.
Bu nedenle özellikle çocukları ve gençleri durumun tehlikeleri hakkında bilinçlendirmek için bir ders programı hazırladıklarını belirten Pardoen, “Örneğin YouTube'da bu oyunları görüyorlar ve merak ediyorlar. Ancak bazen işler çok ters gider ve biri ölür. Bu tür gereksiz ölümler çocuklara doğru bilgiler verilerek önlenebilir.” dedi. Pardoen tarafından hazırlanan derse online olarak bakmak için bu linki ziyaret edebilirsiniz.
Bayılma veya Boğulma Oyunu nedir?
Bu oyunu oynayanların bir süreliğine nefeslerini keserek kendinden geçmeyi amaçladığı belirtiliyor. Oyuna katılanlar, ikinci bir kişinin yardımıyla veya kemer, halat, kablo gibi malzemelerle kendi kendilerine boğazlarına baskı uyguluyor. Bu sayede beyne oksijen akışı bir süreliğine durduruluyor. Oyunun aşamaları ilerledikçe bu süre gittikçe artırılıyor.
Oyunu oynayanların uyuşturucu etkisine benzer bir hali, yasa dışı madde kullanmadan yaşamayı amaçladığı belirtiliyor. Ancak çoğu çocuk ve gencin bu eylemin ölümcül olabileceğinin ya da beyne ciddi hasar verebileceğinin bilincinde olmadığı tahmin ediliyor.
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.
Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu
WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın