Haber: Mustafa Koyuncu
Arnhem şehrinde faaliyetlerini sürdüren Türk Girişimciler Derneği (TOV Arnhem) başkanı Aziz Zeyrek Bey’in çağrısı üzerine Stomerij Zeyrek şirketinin salonunda yapılan toplantıya Arnhem TOV yönetim kurulu ve üyeleri, Leiden TOVER yönetim kurulu başkanı Durmuş Doğan ve üyeleri, Utrecht TOV başkanı Ömer Soner ve üyelerinin katıldığı toplantıda ortak bildiri yayınladılar.

Ortak yayınladıkları bildiri:
Hollanda ile Türkiye arasındaki ilişkilerin düzelmekte olduğu, politikacıların bir araya gelerek yaptığı istişare toplantılarından sonra görülmektedir.

Sivil toplum kuruluşları olarak bizlerde sık sık bir araya gelerek istişare etmeliyiz, birlikte olalım, birlikten güç doğar. Türk sivil toplum kuruluşları olarak içe dönük etkin faaliyetler yapmalıyız. Siyasetin gereği sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Hollanda Başbakanı Mark Rutte ticarette küslük olmaz, nasıl birlikte ticaret yaparız diye bir araya gelmişlerdir. Bizlerde bir araya gelerek Hollanda’da iç ve dış ticarette nasıl başarılı olabileceğimizi tartışmalıyız.

Hollanda’da etkin 4 sivil toplum kuruluşu var, bunlar TOV, NETUBA, HOTİAD, MÜSİAD. Bu sivil toplum kuruluşların üyelerinin toplamı 250’yi geçmez. 20 bin’e yakın girişimci var, üye sayılarımızı çoğaltmalıyız. TOV olarak her şehirde dernekler kurarak etkin olmak istiyoruz.

Böylece daha etkin lobiler kurarak sesimizi duyurmak istiyoruz. Girişimciler olarak bir araya gelirsek hayallerimizde Hollanda Türkiye ortak banka kurulması, bu bankadan Türklerin de hisse alabilmesi var. Hollanda Türkiye arasında ticaret merkezi oluşturulmasını, nitelikli eleman yetiştirmek için kurs yerlerinin açılması ve Hollanda’da yaşayan Türk vatandaşlarımızın sorunlarının tespit edilerek Hollandalı ve Türk politikacılardan çözüm üretilmesi için sonucu görülecek etkin çalışmalar yapmaktır.


Yıllardır festivaller düzenleniyor. Festivaller ticari olmaya başladı. Hiçbir çözüm üretmemektedir. Sadece tanıtımlar yapılmakta, eğlenip yenilip içilmektedir. Gerçi, tanıtımlarda bir ticarettir. Bunların yapılmasında da karşı değiliz.
Bizlere göre Türk Ticaret Fuarı organize edilmeli.

Örneğin, EXPO’lar gibi olmalı. Bu Expo’larda standardı yakalamış Türk ürünleri ve Hollanda ürünleri birlikte sergilenmeli. Bu tür faaliyetleri hayata geçirmek için dernekler bir araya gelerek bir müdür tayin ederek istişareleri ve organizasyonları tayin edilecek bu müdürün aktif çalışarak yapmasını istiyoruz” diyerek dileklerini tamamladılar.

© SONHABER.EU