Trafik Şubesi Ehliyet Dairesi (CBR) ve sürüş eğitmenlerine yönelik mecburi eğitim ve sürücülerin sosyal sürüş davranışı eğitimi veren Enstitü’nün (IBKI) ayrılması, Hollanda’ya gelen Türk delegasyonunu meraklandırdı.

Geçtiğimiz hafta içinde Royal Haskoning DHV’nin inisiyatifinde Hollanda’ya gelen T. C. Eğitim Bakanlığı heyeti, Veldhoven’daki sürüş eğitmenliği kurumu VRO’da geniş çaplı bir sunuma katıldı.

Türkiye’den 10 ve Almanya’dan 2 kişinin bulunduğu heyetin en fazla ilgi gösterdiği alan eğitim kursunda kullanılan öğretim materyalleri ve iki kurumun faaliyet alanları oldu.

VRO’dan Wilbert van Beersum tarafından yapılan sunumda gelen heyete dia gösterisi ile birlikte kurmdaki eğitim sistemi tanıtıldı, Hollanda Çevre ve Altyapı Bakanlığının bu sektördeki yetkisi ve CBR ile IBKI’nin görevleri tanıtıldı.

Konu ile ilgili olarak verkeerspro.nl sitesinde yer alan bir haberde, özellikle aynı sunumda sınavları hazırlayan Cito, proje üretimcisi 2toDrive ve sürüş simülatörlerinden de bahsedildiği belirtildi.

Aynı zamanda VRO’nun sahibi olan Wilbert van Beersum yaptığı açıklamada, Türk heyetinin sunumdan memnuniyet duyduğunu, heyetin büyük ilgisini çeken konunun ise eğitimde kullanılan ve Türkçeye çevrilmiş olan öğretim materyalleri olduğunu dile getirdi. CBR ve IBKI kurumlarının ayrılma nedenlerinin önce anlaşılamadığını belirten Van Beersum, soru cevap şeklinde yürütülen sunumda gerekli olan açıklamaların yapıldığını ve aynı zamanda elde olan materyallerden de heyete sunulduğunu kaydetti.

Yapılan istişarede Türkiye’de yakın bir tarihte Hollanda’daki IBKI’nin statüsünde bir enstitü kurulacağının ortaya çıktığını belirten Van Beersum, bu enstitünün sürüş eğitmenleri yetiştireceğini bu nedenle Hollanda’daki sisteme olan ilginin büyük olduğunu dile getirdi. Van Beersum Türk yetkililere “Sürüş eğitmen incelenmesi için resmi değerlendirme” belgesinin takdim edildiğini dile getirdi.

Türk yetkililerinin Hollanda trafik sistemine karşı oldukça ilgili davrandıklarını belirten Van Beersum, “bizim sistemimizi birebir kopyalamayı ancak Türkiye şartlarına göre uyarlamak için başucu metodu olarak kullanmayı düşünüyorlar. Gelen yetkililerin içinden bir tanesi ‘örneğin yaylara her zaman öncelik verilmesi gibi durumlar. Biz bunu nasıl oturtabileceğimizi düşünüyoruz’ şeklinde konuştu” dedi.

Van Beersum kendi yayınladığı ‘Praktijkboek Rijbewijs B’ adlı kitabından 60 bin adet gelen Türk yetkililere verdiğini belirtirken, Türkiye’deki sürüş okulları branşının yakın bir tarihte Hollanda’daki sektöre çok benzeyeceğini düşündüğünü dile getirdi.

© SONHABER.NL