Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, göç alan ve göç veren kavramlarının dönem dönem ülkeler için değişiklik gösterdiğini söyleyerek, 1960’larda göç veren Türkiye’den bugün göç alan bir Türkiye ortaya çıktığını kaydetti. Başkan Bülbül, Suriye’den gelen göçmenlerin büyük çoğunluğunun Türkiye’de bulunduğuna dikkat çekerek, “Türkiye tek başına dünyanın sırtlaması gereken yükün yarısını sırtlayan bir ülke” diye konuştu.

Hacettepe Üniversitesi ve İsveç Ankara Büyükelçiliği işbirliği ile “Türkiye’den İsveç’e İşçi Göçünün 50. Yılı: Geçmişe Bakış ve Çıkarımlar” başlıklı seminer Ankara’da gerçekleştirildi. İsveç Ankara Büyükelçiliği’nin ev sahipliğinde Ankara Hilton Otel’de gerçekleştirilen seminere Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül de katıldı. Seminerin açılışında söz alan Bülbül, göç alan ve göç veren kavramlarının dönem dönem ülkeler için değiştiğinin altını çizerek, “1960’larda ki Türkiye yoğun olarak göç veren bir ülkeydi ama 2000’ler sonrasına baktığımızda Türkiye yine yoğun olarak göç alan bir ülke” ifadelerini kullandı.

Çıkar değil ilkesel olmalı
Ortadoğu’da yaşanan olaylar sonucu göç hareketliliğinin arttığına dikkat çeken Başkan Kudret Bülbül, “Suriye, Irak, Libya gibi uluslararası krizlerin olduğu coğrafyalar açısından bakıldığında Türkiye tek başına Dünya’nın sırtlaması gereken yükün yarısını sırtlayan bir ülke” diyerek 5 milyon Suriyeli göçmenin 2 buçuk milyonunun Türkiye’de misafir edilmesini tüm dünyaya örnek olarak gösterdi. Göç alan ülkelerin gelecekte göç veren ülkeler durumuna düşebileceğini bildiren Bülbül, göç hareketliliğinin çıkara dayalı değil ilkesel olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek, “Ortak iyiyi, ortak değerleri öne çıkarmamız gerekir herhalde çoğulculuk gibi, katılım gibi, rekabet gibi, birlikte yaşama gibi temel kavramlarla olaya bakmamız gerekir” şeklinde konuştu.

Göç olgusu büyük bir fırsat

İyi ve doğru göç politikalarının geliştirilmesi durumunda göç olgusunun büyük fırsatları ortaya çıkaracağına işaret eden Başkan Kudret Bülbül, İsveç’te bulunan Türk vatandaşların geldiği konumu örnek gösterdi. Bülbül, “İsveç’te şu an 2 tane Türkiye kökenli bakan, çok sayıda milletvekili, belediyelerde etkin siyasetçiler söz konusu. Keza Süryani, Kürt, Türk vatandaşlarımız 15’den fazla federasyonda, 150’den fazla dernekle bulundukları topluma etkin katkıda bulunuyorlar. 4 binden fazla girişimci İsveç programına katkıda bulunuyor” dedi. Bülbül, YTB olarak yurtdışında yaşayan vatandaşların etkin birer yurttaş olabilmeleri için yürüttükleri çalışmaları anlattı.

https://www.youtube.com/watch?v=bYG_7y9udXQ&feature=youtu.be