Google Maps veya Waze gibi GPS bilgilerini kullanan navigasyon uygulamaları sadece yolunuzu bulmanızı sağlamaz, aynı zamanda ne kadar hızlı gitmeniz gerektiğini ve radarların ve mobil kontrollerin nerede olduğunu da gösterir. Bu radar dedektörlerinin ve uygulamalarının bazı ülkelerde yasak olduğunu ve yüklü bir ceza ile karşılaşabileceğinizi biliyor musunuz?

Hollanda'da hız ölçüm cihazlarının radyo dalgalarını tespit eden radar dedektörü olarak adlandırılan cihazlar yasaktır. Ancak, sabit radarlar hakkında bilgi veren ve telefon aracılığıyla kullanılabilen radarmelders, navigasyon sistemi veya uygulamaları kullanmak serbest.

Hollanda’da olduğu gibi tatile çıkan bir çok vatandaş genellikle Flitsmeister ve Waze gibi uygulamalar üzerinden nerede hız kontrolü yapıldığını bilmek ister. Ancak bazı ülkelerde, ceza riskine girmemek için bu uygulamaları kapatmanız gerekir.

Hangi ülkede yasal hangisinde yasak?
Fransa’da uygulamaların kullanılması yasak. Flitsmeister sadece 'tehlike bölgeleri' gösterir.
Almanya’da Waze ve Fitsmeister gibi uygulamaları araçta kullanamazsınız.
Avusturya ve İtalya’da kamu veritabanı kullanan GPS cihazlarını kullanma hakkınız bulunmakta.
İsviçre, Türkiye, İrlanda ve Slovakya’da sadece kullanımı yasak değil, bu radar dedektörleri veya uygulamalarına sahip olmak veya taşımak bile yasak.
İspanya’da ise radar dedektörlerinin kullanımı ve bulundurmak serbest.

Almanya’da oto hırsızlık vakaları arttı: Berlin yine en riskli şehir Almanya’da oto hırsızlık vakaları arttı: Berlin yine en riskli şehir

Hangi ceza ile karşı karşıya kalırsınız? 
Radar dedektörleri ve uygulamalarının bulundurmak veya kullanmanın yasak olduğu ülkelerdeki ceza miktarları farklılık göstermekte.

Örneğin Almanya'da bir radar dedektörü kullanıyorsanız ve bir polis memuru veya kamera tarafından yakalanırsanız, 75 euro ceza riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Fransa'da ise ceza miktarı 1500 euro'ya kadar çıkabilir. 
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş