Jucnker ,Avrupa'ya mülteci girişini azaltması beklenen "geri kabul" anlaşmasının meyvelerini görmeye başladıklarını belirtti. Dün Türkiye tarafı, AB'nin verdiği sözleri tutmaması halinde Mart ayında varılan anlaşmayı bozacağı tehdidinde bulunmuştu.

Avrupa'nın en büyük insan hakları organizasyonu olan Avrupa Konseyi'nde konuşan Juncker, Türkiye'nin çıkışı sonrasında, "Türkiye bütün koşulları yerine getirmeli. Komisyon ancak bu şekilde sözlerini yerine getirebilir." dedi.

VİZE SERBESTİSİ İÇİN YASALAR MECLİSE GELİYOR

Türkiye ile AB arasında izinsiz ikamet eden kişilerin geri kabulüne ilişkin anlaşmanın onaylanmasını içeren yasa tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Türkiye ile AB arasındaki vize serbestisi kapsamında çıkarılması gereken düzenlemeler, Meclis'e gelmeye devam ediyor.

"Türkiye Cumhuriyeti ile AB Arasında İzinsiz İkamet Eden Kişilerin Geri Kabulüne İlişkin Anlaşma ile Oluşturulan Ortak Geri Kabul Komitesinin 2/2016 Sayılı Kararının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı", 16 Aralık 2013 tarihinde imzalanan ve 1 Ekim 2014 tarihinde yürürlüğe giren anlaşmayı içeriyor.

Tasarının gerekçesinde, Türkiye ile AB arasında 29 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirilen zirvede, anlaşmanın 1 Haziran 2016 itibarıyla tüm hükümleriyle uygulanması yönünde mutabakata varıldığı belirtildi.

"Vatandaşlarımızın Schengen alanına vizesiz seyahatlerinin Haziran 2016 sonunda sağlanması, anlaşmanın 1 Haziran 2016 itibarıyla tüm hükümleriyle uygulanmasına bağlıdır." ifadesine yer verilen gerekçede, düzenlemenin, vize muafiyeti sağlanması için Türkiye açısından önem taşıdığı kaydedildi.

Kaynak AA