TÜRKİYE

Türkiye’de sokak hayvanları yasası kabul edildi

Türkiye’de sokak hayvanları ile ilgili sunulan 17 maddelik "Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" kabul edildi.

Abone Ol

Sokak hayvanları ile ilgili düzenlemeler içeren ve kamuoyunda tepkilere neden olan 17 maddelik "Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Buna göre hasta, saldırgan ve sahiplendirilmeyen sokak köpekleri ile tehlike oluşturan diğer sokak hayvanları öldürülebilecek.

Türkiye'de yaklaşık 4 milyon sokak köpeği olduğu ve bunların 2,5 milyonunun kısırlaştırıldığı tahmin ediliyor. Şu anda ülkede toplam 105 bin köpek için yer olan 322 hayvan barınağı bulunuyor. 

Türkiye’de son dönemde artan tartışmalara rağmen AK Parti tarafından önerilen ve Salı günü TBMM’de kabul edilen sokak hayvanları ile ilgili yasa tasarısının içeriği kısaca şu şekilde:

  • Başıboş sokak köpekleri toplanacak, bakımevlerine alınacak, kısırlaştırılacak ve sahiplendirilecek. Bakımevlerine alınan ve tehlike teşkil eden veya bulaşıcı hastalığı bulunan köpeklere veteriner hekim tarafından ötanazi yapılabilecek.
  • Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler hayvan bakımevleri kuracak. Belediye başkanları ve yetkilileri, bakımevleri kurma ve geliştirme yükümlülüğünü yerine getirmemeleri halinde 2 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalacak. Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği içinde sahipsiz hayvanların bakım ve tedavilerini sağlayacak, eğitim çalışmaları yapacak, “Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi” kapsamında gerekli idari tedbirleri alabilecek. Belediyeler, hayvan bakımevleri için bütçe gelirlerinin belirli bir oranında kaynak ayıracak. Bakım, rehabilitasyon ve sahiplendirme faaliyetleri için yerel yönetimlere mali destek sağlanacak.
  • Kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle, Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunlu olacak.
  • Sokakta bakıma ve korunmaya ihtiyacı olacak sahipsiz hayvan bulunmaması amacıyla Yerel hayvan koruma görevlileri hükmü kaldırıldı.
  • Hayvan bakımevleri "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" olarak tanımlanacak. Hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar, Bakanlığın veri sistemine kaydedilecek. 
  • Yasal sorumluluk alarak sahiplenmek suretiyle Bakımevleri dışında hayvana bakmak mümkün olacak. Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanları sahiplenmek isteyen kişiler teşvik edilecek.
  • "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir" ifadesi yürürlükten kaldırıldı.
  • Sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeğin bakımevi dışında bir yere bırakılması yasaklanacak. Sahipli hayvanın sahibi tarafından terk edilmesi kabahatine ilişkin idari para cezası 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak. Hayvanlara zarar veren kişilerin hayvan bulundurması yasaklanacak ve hayvanlarına el konulacak.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.