DÜNYA

Türkiye’ye götürülen telefonların harç bedeli 6 bin TL’yi geçecek

Abone Ol

Her yıl Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile IMEI kayıt ücreti ve diğer harçlar yeniden belirleniyor. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde yayınlanan kararda 2022 telefonu pasaporta kaydetme ücreti yeniden belirlenmişti. 

Türkiye’deki seyahatinde bireysel telefonunu kullanmak isteyenler, yurt dışından getirdikleri telefonun IMEI kaydını yaptırması gerekiyor. Pasaporta işlenen bu kayıt sonrasında telefon kullanıma açılabiliyor. 

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de ilgili karar yayınlandı. Buna göre 2022 yılında yurt dışından getirilen telefonu Türkiye’de kullanabilmek için yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ücreti netleşti.

2021 yılında yeni aboneliklerde maktu Özel İletişim Vergisi (ÖİV) 86 TL’di. Bu yılın başından bu yana  117 TL’ye çıkartıldı. Resmi Gazete’de yayınlanan değişikliğe göre IMEI kayıt harcı da 2006 TL’den 2732 TL’ye çıkarıldı.  

2023 yılında ise IMEI kayıt ücretinin 6 bin 91 TL olması bekleniyor. Önümüzdeki yıl uygulanacak IMEI ücretinin önümüzdeki günlerde Resmi Gazete'de yayınlanması bekleniyor. 

IMEI kaydı nasıl yapılır?
1) e-Devlet'in www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kayit-hakki-sorgulama web sitesindeki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) IMEI kayıt hakkı sorgulama sitesine girerek, yurt dışı telefon kayıt hakkınız olup olmadığını öğrenin.

2) Bankalar, vergi daireleri veya sisteme entegre ödeme kuruluşlarına harç ücretini yatırın. (T.C. kimlik numaranız ve cihazın IMEI numarası yazmalı)

3) Daha sonra e-Devlet'in www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet internet sitesindeki 'IMEI kayıt' sayfasına girip gerekli bilgileri doldurarak (IMEI no, yurda giriş yapılan belge türü, yurda giriş tarihi gibi) IMEI kayıt işlemini gerçekleştirin.

4) IMEI sorgulama sayfasında 'Yolcu beraberinde kaydedilen cihaz' yazıyorsa, IMEI kayıt işlemi gerçekleştirilmiştir.

IMEI kayıt şartları
IMEI kaydı için size ait yurda giriş yapılan belgenin son 3 yıl içinde herhangi bir cihaz kayıt işleminde kullanılmamış olması
Türkiye'ye giriş yaptığınız tarih üzerinden 365 günlük hak düşürücü sürenin geçmemiş olması

© Sonhaber.eu
Fotoğraf: Yura Fresh - Unsplash

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.