Tüketiciler Derneği müşteri tarafından satın alınan bir ürünün iadesinde yasalara uymayan web dükkanları hakkında bir uyarı yayınladı.

Yaklaşık 200 kadar web mağazasını inceleyen Tüketici Derneği, bu mağazaların yarısından fazlasının yasalara aykırı çalıştığını duyurdu. Normal şartlarda geri iade edilen bir malın bedeli belirli bir süre içinde alıcıya ulaştırılmak zorunda. Ancak web mağazalarının çoğu ya zamanında ödeme yapmıyor ya da farklı miktarları ödüyor.

Dernek, araştırma için satın alınan ürünlerin yasal iade süresi olan 14 gün içinde geri gönderildiğini, yine yasal olarak şirketin de 2 hafta içinde satış bedelini ve bazı durumlarda kargo bedelini alıcının bankasına aktarmak zorunda olduğunu belirtiyor. Ancak araştırılan dükkanların en az her ikisinden birinde bu işlemlerde yanlış yapılıyor.

Bir şirketin aradan geçen 17 gün içinde hiçbir ödeme yapmadığı, başka bir şirketin para yerine hediye çeki gönderdiğini ve bunun sadece küçük çaplı web dükkanlarında değil bilinen, tanıdık büyük web dükkanlarında da yapıldığı belirtiliyor.

Yapılan bu açıklama sonrasında Tüketici ve Pazar Denetleme Kurumu (ACM) tarafından da yapılan bir açıklamada, bu web dükkanlarına karşı bir önlem alınması gerektiğine vurgu yapıldı. ACM, uyarı yapılan web dükkanlarının uyarıya uymaması halinde, 450.000 euroya kadar para cezasına çarptırılma riski ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

© SONHABER.NL