Türkiye’de bulunan birçok gurbetçimizin tatil süresi neredeyse bitmek üzere ve dönüş yolculuğu için hazırlıklar başladı. Tatile kendi arabası ile giden bazı vatandaşlarımız ise dönüşte arabasını Türkiye’de bırakıp, uçakla geri gelmeyi tercih ediyor.

Tatil dönüşü arabasını Türkiye’de bırakmayı planlayan vatandaşlarımızın, belirli şartlara uyması gerekmekte. Bu şartların başında araç sahibinin Türkiye’ye aracıyla giriş yaptığı tarih itibariyle geriye dönük, son 1 yılda 185 gün Türkiye dışında yerleşik olarak ikamet ettiğini kanıtlaması gelmekte. Bu şartı karşılayan vatandaşlar araçlarını Türkiye’de 730 gün (2 yıl) boyunca bırakabilme hakkına sahipler.

Aracı Türkiye’de bırakarak yurt dışına çıkmak
Yabancı plakalı aracını Türkiye’de bırakıp yurt dışına çıkmak isteyen vatandaşlarımız yurt dışına çıkmadan önce ya aracını gümrüğe teslim etmesi ya da taahhütname vermesi gerekir.

Yabancı plakalı aracı Türkiye'de bırakma şartları

  • Şahsına ait arabayı Türkiye’de bırakmak isteyen vatandaşlarımız öncelikle 185 gün şartını karşılıyor olması gerekmekte.
  • Ardından yabancı plakalı araç sahibi kendisi yurt dışındayken aracı kimsenin kullanmayacağını taahhüt etmesi gerekmekte. 
  • Yurtdışına çıkışlarda taşıtın gümrük idaresine teslim edilmediği veya taahhütname verilmediğinin pasaport işlemleri sırasında tespit edilmesi halinde ise izin hak sahibi gümrük idaresine yönlendirilir. Bu sebeple herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için taşıtsız olarak yurtdışına çıkmadan önce en yakın gümrük idaresine başvurulması veya e-Devlet üzerinden taahhütname verilmesi gerekmektedir.
  • Taahhütname verildikten sonra aracın araç sahibinin bir yakını veya tanıdığı, yurtdışında ikamet eden eşi, çocukları, anne ve babası da dahil olmak üzere, hiç kimse tarafından kullanılamaz. Kullanıldığı tespit edilen araçlar polis tarafından bağlanarak gümrüğe çekilir.

Aracı Türkiye’de bırakmak için ne yapmalı?
Taşıtı Türkiye’de bırakarak yurtdışına çıkmak için iki yöntem uygulanır. 

  • Birinci yöntemde araç sahibinin bulunduğu bölgede ya da hava alanında bulunan gümrük müdürlüklerine yazılı olarak  “araçsız yurt dışına çıkış taahhütnamesi” vermesi ve aracını gümrüğe teslim etmesi gerekir.
  • İkinci yöntem ise bir adreste park halinde duracağı belirtilen taşıtın başka birisi tarafından kullanılmayacağını taahhüt eden belgenin en yakın gümrük idaresine müracaat edilerek veya dijital olarak e-Devlet üzerinden verilmesi gerekir.

Taahhütname nasıl verilir?
Birinci yöntemde araç sahibinin bulunduğu bölgede ya da hava alanında bulunan gümrük müdürlüklerine yazılı olarak  “araçsız yurt dışına çıkış taahhütnamesi” verilebilir.

Taahhütname-1

İkinci yöntemde ise gümrüklere gitmeden bu işlemi E-devlet sitesinde bulunan “Yurt Dışına Taşıtsız Çıkışlarda Taahhütname Verme ve Kaldırma” menüsünden yapabilmekte. Bunun için;

  • Öncelikle bir E-devlet şifresi sahibi olmanız gerekmektedir. Bu şifreye yurt dışında bulunduğunuz bölgedeki konsolosluklar ya da Türkiye’de PTT’de şubelerinden temin edebilirsiniz. 
  • E-devlet şifrenizi aldıktan sonra E-devlet sitesine giriş yapıyoruz. 
  • Ardından “Yurt Dışına Taşıtsız Çıkışlarda Taahhütname Verme ve Kaldırma” menüsüne giriş yapıyoruz.
  • Bu menüye girdikten sonra çıkan ekranda isim, soy isim ve doğum tarihi bilgileriniz otomatik olarak doldurulur. 
  • Ardından yabancı plakalı aracımızın plakasını boşluk bırakmadan yazıyoruz ve aracın siz yurt dışındayken kimsenin kullanmayacağını taahhüt ediyorsunuz. 

Bu işlem yapıldıktan sonra Türkiye’ye tekrar geri gittiğinizde taahhütnamenizi kaldırmanız gerekmekte. Bu işlem için yine E-Devlet üzerinden giriş yaparak, taahhüdünüzü kaldırmanız gerekiyor.

Türkiye’de bırakılan aracın süresi nasıl işler?
Gümrük idaresine teslim edilen taşıtın süresi durur, taahhütname ile çıkışlarda ise süre işlemeye devam eder.

Araç için taahhütname verilmezse veya gümrüğe bırakılmazsa ne olur?
Taşıtlarını gümrüğün denetimine bırakmadan veya taahhütname ile gümrük idaresinden izin almadan yurtdışına çıkan kişiler haklı bir sebepleri bulunduğunu ispat edemezlerse haklarında, tespit tarihine kadar yapılan tüm çıkışlar için bir defa Gümrük Kanununun 241’inci maddesinin altıncı fıkrasının (e) bendi uyarınca 2024 yılı için 6.624 TL para cezası uygulanır.

©Sonhaber.eu

Almanya, bugün kara sınırlarında pasaport kontrolüne başladı Almanya, bugün kara sınırlarında pasaport kontrolüne başladı

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş