Ekonominin düzelmeye başlaması ile birlikte konut piyasası da eski, canlı günlerine doğru adım atmaya devam ediyor. Eni yapılan bir açıklamada mevcut evlerin yanı sıra yeni yapım binalardaki satışların da arttığına dikkat çekiliyor.

Gayrimenkul proje geliştirme ve müteahhitler derneği NVB bugün yaptığı bir açıklamada, yeni yapım binaların satışının kriz öncesi döneme doğru geliştiğini belirtti. NVB bu yılın ilk yarısında toplam 14.822 yeni konutun satıldığını bu sayının aylık ortalama 2470 konuta denk geldiğini belirtti.

Yeni konut satışlarında bundan önceki dönemde ortalamanın üstüne çıkan rakamlar 2008 yılında alınmıştı. Bundan 7 yıl önce ilk altı ayda ortalama 2845 adet yeni konut satışı yapılıyordu. 2014 yılı verileri ise ayda ortalama 1692 konut satıldı. NVB bu yılsonunda toplam 30.000 ila 32.000 adet yeni konut satışı yapılacağını tahmin ediyor.

İpotek faizleri etkili oldu

Yeni konut satışlarının artmasında en önemli etkenin ipotek faizlerinde yapılan indirimden kaynaklandığı belirtiliyor. Kriz dönemi öncesi ile kıyaslandığında şuanda alına faizler yüzde 27 daha düşük. NVB hükümetin bunu görmesi gerektiğini ve u sayede konut piyasasını canlı tutmak için çaba sarf etmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

© SONHABER.NL