SGK denetim elemanları yaptıkları denetimlerde muvazaalı ve sahte çalışmaları iptal etmektedir.

Kişi emekli olsa bile ve aradan ne kadar zaman geçmiş olursa olsun aldığı emekli maaşları faiziyle geri alınmakta ve Savcılığa bildirilmektedir. Diğer yandan sigortalı gösterilen iş yerlerine de ağır para cezaları uygulanmakta ve savcılığa sevk edilmektedir.

70 yaşındaki gurbetçi, inşaat işçisi olarak gösterilmiş
Yapılan denetimlerde sahte uzmanların! pervasızca hareket ettikleri görülmektedir. Öyle ki 70 yaşını aşan gurbetçileri ve kadınları bile inşat iş yerinde beden işçisi olarak gösterdikleri tespit edildi.

Denetimlerde kişinin yurt dışında yaptıkları iş ile Türkiye’de sigortalı gösterildiği işler karşılaştırılmaktadır.
Ayrıca kişinin durup dururken neden Türkiye’ye gelip 3-5 gün sigortalı gösterildiği ve bunun muvazaalı olup olmadığı gibi hususlar üzerinde de sıkı bir şekilde durulmaktadır. Denetimlerde sadece emekli adayları değil emekli olmuş olanlar da mercek altına alınmaktadır.

SGK, Emniyet’le iş birliğine gitti
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Arasında Veri Paylaşımına İlişkin Protokol imzalanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Protokol gereğince Türk vatandaşlarının yurda giriş çıkışlarının, EGM tarafından Web servisi aracılığı ile SGK ile paylaşılması öngörülmüştür.

Bu itibarla, Türk vatandaşlarının yurda giriş çıkışlarının görüntülenmesine yönelik Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport Giriş/Çıkış Bilgileri Projesi (EGNIP) hazırlanarak işletime açıldı. Söz konusu program sayesinde Türk vatandaşlarının yurda giriş ve çıkışlarının takibi yapılabilecektir. Ayrıca gurbetçi borçlanmasında ülkemizde gösterilen sigortalılığının sahte olup olmadığının tespiti de kolaylaşacaktır.

İsa Karakaş/Türkiye Gazetesi