ALMANYA

Yurtdışından emekli olan gurbetçilerden 185 gün şartı aranıyor mu?

Avrupa’daki binlerce emekli gurbetçimiz Türkiye’ye aracı ile gidiyor. Akıllara takılan soru Yurtdışından emekli olan gurbetçilerden 185 gün şartı aranıyor mu?

Abone Ol

Aracı ile memlekete giden gurbetçiler, Türkiye’ye giriş yaparken yurtdışında yerleşik olduğunu kanıtlamak zorunda. 185 günlük süre şartı olarak geçen bu kural emekliler için de geçerli ancak emekliler bazı durumlarda bu kuraldan muaf tutulmakta.

Yerleşik olma koşulu nedir?
Son 1 yıl içinde Türkiye’ye farklı pasaport veya kimliklerle giriş-çıkış yapan kişilerin, 185 günlük süre hesabı sonucunda kesintili veya kesintisiz belirtilen süre içerisinde toplamda 185 günden fazlasını yurtdışında geçiren ve olağan durumda yurtdışında ikamet eden kişiler, yurtdışında yerleşik olma koşulunu sağlamış oluyor.

185 gün şartının nasıl hesaplandığını bu yazımızdan görebilirsiniz.

Emeklilerin 185 gün şartından muaf olduğu durumlar
Emekliler 185 gün süre şartından iki şekilde muaf tutulmakta

Birinci durumda: Yurtdışında emekli olan kişi, emeklilik tarihinden sonra Türkiye’ye ilk defa araç getiriyorsa, bu durumda 185 gün şartından muaf tutulur. 

İkinci durumda: Yurtdışında yerleşik vatandaşlarımız yabancı plakalı taşıtlarını 2 yıla (730 gün) kadar Türkiye'de bulundurma ve kullanma imkânına sahiptir. Bu durumda; 730 günlük sürenin tamamını kullanmadan taşıtıyla yurtdışına çıkan emeklilerin kalan süreden faydalanmak üzere, süresi içerisinde olmak kaydıyla, yeniden taşıtlarıyla Türkiye’ye girmek istemeleri halinde, bu kişilerden yurtdışında yerleşik olma koşulundaki 185 günlük süre şartı aranmaz ve taşıtlarına kalan süre verilerek girişlerine izin verilir.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.