Belçika’nın Valonya bölgesinde yaşayan madenci aileleri, Charleroi'deki Le Pechon kömür madeninde hayatını kaybeden yakınlarını anmak için bir araya geldi. Aileler Le Pechon kömür madeninin kalıntılarının yıkılmaması talebinde bulundu. Kendisi de bir madenci kızı olan Birsen Palta, Sonhaber.eu’ya yaptığı açıklamada gelecek nesillere miras bırakmak için Le Pechon’un anıt kompleksine dönüştürülmesini istediklerini dile getirdi.
Türkiye’den bir umutla 60 yıl önce Belçika’nın Valonya bölgesindeki Charleroi’ye bağlı Couillet’e yerleşen gurbetçi aileler, madenciliğin geliştiği bu bölgeye adapte oldular. Bu bölgede yaşayan Türk ailelerin büyük çoğunluğu zamanında madencilikle geçimlerini sağlamış aileler. Birinci nesilden birçok kişi madenciliğin verdiği iş hastalıklarına yakalanarak hayatını kaybetti. Geride kalan nesiller ise büyüklerinin anısını yaşatmaya uğraşıyor.
Hayatını kaybedenler anısına anma töreni
Charleroi’daki Le Pechon kömür madenlerinde 1952 ve 1972 yıllarında yaşanan kazalarda hayatlarını kaybeden Türk, Belçikalı, İtalyan, İspanyol ve Polonyalı 16 maden işçisi, bu hafta üçüncüsü düzenlenen anma töreniyle anıldı.
Cuma günü Valon Kömür Madencileri Derneği (Amicale des Mineurs des Charbonnages de Wallonie) tarafından düzenlenen anma törenine, Türkiye’nin Brüksel Başkonsolosu Onur Sevim, İspanya’nın Brüksel Başkonsolosu Juan López-Dóriga Pérez’in ve bazı yetkililer ile madenci aileleri katıldı.
Törende; 7 Haziran 1952 ve 7 Kasım 1972'de gerçekleşen iki kazada hayatını kaybeden, aralarında Ali Akdağ ve Haydar Percinel adlı Türk maden işçilerinin de bulunduğu 16 madenci anıldı, hatıraları yad edildi. Valonya yönetiminin tahsis ettiği, üzerinde ölen madencilerin isimlerinin yazılı olduğu 4 tonluk taş blok anıt açıldı.
Madenin kalıntıları anıt komplekse döndürülsün istiyorlar
Couillet'teki Le Pechon kömür madeni, yaşanan iki kaza sonrasında 1975 yılında kalıcı olarak kapatıldı. Ancak madende kullanılan köprü sistemleri, paslı görüntülerine rağmen yıllara meydan okurcasına halen ayakta duruyor.
Madenci ailelerinin hemen hemen her gün gördüğü bu kalıntılar, onlara babalarının, amcalarının ve diğer büyüklerinin anılarını hatırlatıyor. Yetkililerden bu kalıntıların yıkılmamasını, aksine anıt kompleksi haline getirilmesini isteyen aileler seslerinin duyulmasını dört gözle bekliyor.
Birsen Palta, Sonhaber.eu’ya yaptığı açıklamada, ailelerin bu isteği için arkadaşı Tülay Esenyel ile birlikte verdikleri mücadeleyi anlattı. Valon Kömür Madencileri Derneği’ne de üye olan Birsen Palta, madenin kalıntılarının anıt kompleksine dönüştürülmesi için bazı yetkililerle görüştüklerini ancak şu ana kadar başarılı bir sonuca ulaşamadıklarını dile getirdi.
Palta, “Yıllardan beri Le Pechon’u güvenlik gerekçesiyle yıkmak istiyorlardı. Ancak bizler yıkılmasını istemedik. Belçika’da bulunan diğer madenleri yıkmadılar ve hatta Unesco Dünya Mirası’na dahil ettiler. Bir madende 250 İtalyan madenci ölmüştü ve İtalyanlar burayı çok güzel sahiplendi. Ancak biz hiçbir zaman sesimizi duyuramadık. Ben bir madenci kızı olarak ne kadar zor bir meslek olduğunu bizzat biliyorum. Buradaki Türk madenci aileleri olarak Le Pechon’un yıkılmasını istemiyoruz. Hepimizin anıları var bu madenle ilgili. Ne gerekiyorsa yapılmasını ve bir anıt kompleksi olarak saklanmasını istiyoruz.” dedi.
“Restorasyonla gelecek nesillere miras bırakmak istiyoruz”
Le Pechon altı hektarlık bir araziye sahip. Aileler buranın restorasyonunun yapılması halinde şehre büyük katkı sağlayacağını düşünüyor. Bunun yanında çocuklara ve torunlara, yani gelecek nesillere de bir miras bırakmak istiyor.
Bu anlamda büyük bir çaba sarf ettiklerini belirten Palta, “1964’te Belçika’ya Türk göçü başladı ve bu gurbetçilerin yüzde 80’i madende çalıştı. Aralarında maden kazasında ölen çok olmasa da bu büyüklerimizin hepsi madenci hastalıkları yüzünden normal bir yaşantı süremedi. Artık bu insanların unutulmasını istemiyoruz.” dedi.
“Sadece anıt taşı ile kalmamalı”
Bu yıl madenin olduğu bölgeye 4 tonluk bir taş anıt dikilmesinin de güzel bir davranış olduğunu belirten Palta, “Taşın üzerinde ölenlerin isimleri kazılı, ancak bununla kalmamalı. Düzenlediğimiz törene katılan Sayın Büyükelçimiz Onur Sevim ve Valon Bölgesi temsilcisi Philippe Sadzot ile görüştük. Bay Sadzot anıt kompleksi fikrine sıcak baktığını dile getirdi ancak bu projenin bütçesinin biraz sıkıntılı olduğunu söyledi.”
Dernek üyeleri ve yetkilileri, bu konuda siyaset içerisinden yardım almak için görüşmeler sürdürdüklerini belirten Palta, konu ile ilgili olarak geçtiğimiz dönemde Charleroi Belediye Meclisi üyesi Mahmut Doğru ve Maliye, Turizm, Çocuk Hizmetleri ve Miras İşlerinden Sorumlu Belediye Meclis Üyesi Maxime Hardy ile de görüşmeler yapıldığını dile getirdi.
Palta son olarak, Türkiye ve Belçika’daki yetkililere seslenerek, “Lütfen artık madenci ailelerinin sesini duyun. Belçika'ya gelişimizin 60’ıncı yıl dönümündeyiz. Hem yitirdiğimiz büyüklerimizin hatırasını yad etmek hem de gelecek nesillerimize bir miras bırakmak istiyoruz. Bu konuda sesimizi duyurmak için çabalamaya devam edeceğiz.” dedi.
©Sonhaber.eu
Haberlerimizi İnstagram ve TikTok hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.