Avrupa Ekonomik Alanı (EEA) dışında bir ülkede seyahatteyken arama yapmak, SMS göndermek veya mobil internet kullanmak için ekstra ücret ödenmesi gerekiyor. Oluşan bu roaming maliyetlerini kontrol altında tutmanın birkaç yolu var.

EEA içindeki 27 ülkede arama yapmak, SMS göndermek veya mobil veri ile internette gezinmek için ek ücret ödemezsiniz. Bu, Avrupa Birliği içindeki tüm ülkeleri, İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç’i kapsar. Ancak, İsviçre, Monako, Andorra ve San Marino'da roaming ücreti ödersiniz. Brexit'ten sonra Birleşik Krallık artık Avrupa Birliği'nin bir parçası değil. Yine de, bazı sağlayıcılar İngiltere, Galler veya Cebelitarık'ta (Birleşik Krallık denizaşırı bölgesi) roaming ücreti talep etmiyor.

Cam silmeye son verdirecek kendi kendini temizleyen malzeme üretildi Cam silmeye son verdirecek kendi kendini temizleyen malzeme üretildi

Data News'dan teknoloji muhabiri Pieterjan Van Leemputten roaming ücretlerini azaltmanın en iyi ipuçlarını şu şekilde açıklıyor:

Roaming Nedir?
Mobil telefon, tablet veya başka bir elektronik cihazda bir SIM kartınız olduğunda ve bu cihazı yurt dışında arama yapmak, SMS göndermek veya internette gezinmek için kullandığınızda, roaming yapıyorsunuz demektir. Hangi ülkede bunu yaptığınıza bağlı olarak, bu oldukça maliyetli olabilir. Avrupa Birliği ülkeleri içinde roaming ücretsizdir ve Belçika’daki koşullar ve tarifeler geçerlidir.

Örneğin: Fransa'da arama yapmak roamingdir, ancak Belçika'dan bir Fransız numarasını aramak uluslararası bir aramadır ve sağlayıcınızın uluslararası tarifeleri geçerlidir. Aynı durum Belçika'dan bir yabancı numaraya gönderilen SMS için de geçerlidir.

Kendi ülkenizde sınırsız veri veya çok büyük veri paketleri için düşük fiyatlarla bir sözleşmeniz varsa, operatör seyahat ettiğiniz yerde veri kullanımınızı sınırlayabilir.

Kendi Sağlayıcınızdan Bir Paket Satın Alın
Çoğu operatör, popüler tatil destinasyonları için bu hizmeti sunar. Kendi operatörünüzden bir Roaming Pass'in maliyetini kontrol edin. Kullanmak istediğiniz gigabayt sayısını önceden belirleyebilirsiniz. Bu en ucuz çözüm olmasa da işe yarar.

Yerel Bir SIM Kart Satın Alın
Seyahat ettiğiniz ülkedeki bir sağlayıcıdan bir SIM kart satın almaktır. Önceden, orada hangi sağlayıcıların olduğunu ve hangilerinin en büyük olduğunu araştırabilirsiniz. Genellikle en iyi ağa sahip olanlar onlar olur. Bu tür yerel SIM kartları genellikle varış noktanızdaki havaalanında bulabilirsiniz. Bu en ucuz seçenek olmasa da en kolay olanıdır. Şehirdeki bir telekomünikasyon mağazasında muhtemelen daha az ödersiniz.

Elektronik SIM Kart (eSIM) Kullanın 
Bugünlerde SIM kartlar genellikle bir çip olarak gelir, ancak artık dijital versiyonları da var. Bu tür bir eSIM'i yurtdışındaki bir sağlayıcıdan önceden sipariş edebilirsiniz. eSIM çok kullanışlıdır çünkü bilgilerinizi telefonunuza girebilir ve fiziksel bir karta ihtiyacınız olmaz. Ne yazık ki, şu anda bu sadece daha pahalı cihazlarda çalışır.

Mobil Verilere Dikkat Edin
Arama yapmak ve SMS göndermek bilinçli yaptığınız şeylerdir, ancak veri kullanımı genellikle farkında olmadan gerçekleşir. İnternette aktif olarak gezinmeseniz bile bazı uygulamalar arka planda sürekli çalışır ve veri tüketir. Örneğin, yeni e-postaları almak veya konumunuzu belirlemek için. Bu nedenle, mobil verilerinizi kapatmak daha güvenlidir. Bu şekilde, herhangi bir maliyete maruz kalmayacağınızdan emin olursunuz. Güvenli halka açık Wi-Fi ağlarını kullanabildiğiniz yerlerde mümkün olduğunca kullanın. EEA dışındaki bir ülkede mobil verilerinizi yanlışlıkla açık bırakırsanız, kullanımınız 60 euro ile sınırlanacaktır. Bu durumda operatörünüzden bir uyarı alırsınız.

Sınır Bölgelerinde Dikkatli Olun
Sınır bölgesinde seyahat ederken, roaming için ücret ödemeniz gereken bir ülkeye yakınsanız, ekstra dikkatli olmalısınız. Resmi olarak bir ülkenin topraklarında olsanız bile, cihazınız en güçlü sinyali arar. Bu sinyal roaming tarifelerinin geçerli olduğu bir diğer ülkeden geliyorsa, hızla yüksek maliyetlerle karşılaşabilirsiniz.
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş