SAĞLIK

AB’den uyarı: Küresel ısınma sivrisineklerden bulaşan hastalıkları arttırabilir!

Abone Ol

AB'ye bağlı Avrupa Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrol Merkezi (ECDC) tarafından hazırlanan raporda yükselen sıcak hava dalgaları, seller ve uzun yaz ayları sebebiyle Asya kaplan sivrisineği (Aedes albopictus) ve sarıhumma sivrisineği (Aedes aegypti) türlerinin çoğaldığına dikkat çekildi.

Raporda; Kuzey ve Batı Avrupa’da dang humması ve chikungunya gibi hastalıkları taşıdığı bilinen Asya kaplan sivrisineğinin yayıldığı, 2013 yılında 8 Avrupa ülkesindeki 114 bölgede görülen türün, bu yıl 13 ülkedeki 337 bölgede rastlandığı belirtildi.

Avrupa'nın pek çok bölgesinde görülen sarıhumma sivrisineği ise dang humması, sarıhumma, chikungunya, zika ve Batı Nil virüsünü bölgeye yayma riski taşıyor.

Bir yılda 100 kişi hayatını kaybetti
Hollanda’da batı Nil virüsüne bağlı en son vaka 2020 yılında Utrecht’te görüldü. Bu tarihten sonra görülen vaka olmadı

Son bir yılda İtalya’da 723, Yunanistan'da 283, Sırbistan'da 226, Romanya’da 47, Almanya’da 16 ve Macaristan’da 14 kişide virüse rastlandı. Yaklaşık 100 hasta hayatını kaybetti. 

Batı Nil virüsü Fransa, İspanya, Avusturya, Hırvatistan, Slovakya ve Kuzey Makedonya'da da ortaya çıktı.

Korunmak önemli
ECDC Direktörü Andrea Ammon, hastalıkların yayılmasını önlemek için sivrisinek nüfusunun kontrol altına alınmasının ve kişisel korunma yöntemlerine başlanmasının önemli olduğunu açıkladı. 

Raporda, sivrisinek kriziyle başa çıkmak için doğaya zarar vermeyen ve durgun sulardaki larvaları öldürecek ilaçların kullanılması ve sivrisineklerden bulaşabilecek hastalıklarla ilgili toplumda farkındalık oluşturulması önerildi.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü (RIVM) ise herşeyden önce enfekte olmamak için bazı önlemler alınabileceğini açıkladı. RIVM özellikle sineklerin en aktif olduğu alacakaranlıkta, uzun kollu giysilerin tercih edilebileceğini ve gece ise cibinlik altında uyumanın etkili olacağını belirtti.

Özellikle Batı Nil virüsü, beyin iltihabı, beyin zarı iltihabı ve nörolojik hasar oluşturabiliyor ve ölüme yol açabiliyor.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.