ALMANYA

Almanya’da çamaşır deterjanı testi:: En iyi temizlik uygun fiyatlı ürünlerden geldi

Almanya’da 2025 çamaşır deterjanları testi açıklandı. Pahalı markalar sınıfta kaldı; en iyi sonuçlar, tek yıkamada 16 cent masrafla market ürünlerinden geldi.

Abone Ol

Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan  da takip edebilirsiniz.

Almanya’da yapılan yeni bir deterjan testinde, pahalı markalar beklenen performansı gösteremedi. Stiftung Warentest’in 2025 test sonuçlarına göre, en iyi çamaşır deterjanları Lidl, dm ve Rossmann gibi uygun fiyatlı marketlerin kendi markaları oldu.

En iyi temizlik Lidl ve dm’den
Stiftung Warentest, 20 farklı deterjanı karşılaştırmalı olarak test etti. Bu testler için toplamda 900 çamaşır yıkaması yapıldı ve 4 ton tekstil ürünü kullanıldı. Sonuçlara göre en yüksek puanı alanlar, dm Denkmit Toz Deterjan ve Lidl Formil Toz Deterjan oldu. Her ikisi de 1,6 puanla “İyi” notunu aldı; üstelik yıkama başına sadece 16 cent. Hemen ardından “İyi (1,7)” puanla Rossmann'ın Domol markası geldi.

  • Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.

Bu ürünler, gündelik kirlerin yanı sıra reçel ve kırmızı şarap gibi zorlu lekelerde de oldukça başarılı bulundu.

Sıvı deterjanlarda da sürpriz sonuç
Aldi’nin Tandil Ultra adlı sıvı deterjanı, sıvı ürünler arasında ilk kez “İyi (2,5)” notu alarak dikkat çekti. Bu ürünün de yıkama başı maliyeti 16 cent. Özellikle kumaşlara karşı nazik olmasıyla öne çıkıyor; ancak temizlik gücü toz deterjanlara kıyasla biraz daha düşük.

Marka ürünler sınıfta kaldı
Piyasada bilinen diğer çamaşır deterjanı markaları ise istenilen kaliteyi sağlayamadı.
Tek seferlik yıkama maliyeti 34 cent olan Persil Power Bars “Yeterli (4,4)”, 26 cent olan Ariel Toz Deterjan ise “Orta (2,8)” puan aldı.

Spee Sıvı Deterjan 4in1, “Yeterli (4,4)” olarak değerlendirilirken; Lenor Aprilfrisch, beyaz çamaşırlarda leke kalıntısı bırakması nedeniyle “Kötü (5,1)” notu aldı.

Stiftung Warentest’e göre, bu markalar hem yüksek fiyatlarına hem de tanıtımlarına rağmen leke çıkarmada başarısız kaldı.

Hem ucuz hem çevreci
Testte birçok ürünün çevreye duyarlı içerikler taşıdığı belirtildi. Sadece Lenor’un bazı ürünlerinde mikroplastik bulunduğu için çevre notu düşük kaldı.

Test sonuçlarının yanı sıra tüketicilere, tasarruflu ve çevre dostu yıkama için şu öneriler verildi:

  • Makineyi tam doldurun
  • 30–40 derecede yıkayın
  • Doğru miktarda deterjan kullanın
  • Ambalajları geri dönüşüme atın

©Sonhaber.eu