Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan  da takip edebilirsiniz.

Gurbetçilerin tatil dönüşü yanında getirebileceği altın miktarı Gurbetçilerin tatil dönüşü yanında getirebileceği altın miktarı

Almanya’da hükümetin üzerinde uzlaştığı yeni “Aktif Emeklilik” (Aktivrente) uygulamasıyla birlikte, emeklilere yönelik vergi muafiyetinde önemli bir değişiklik yapılacak. 2026 yılından itibaren, emeklilik yaşına ulaşmış kişiler gönüllü olarak çalışmaya devam ettikleri takdirde ayda 2 bin euroya kadar ek gelir elde edebilecek ve bu gelir vergiden muaf tutulacak. Yılda 24 bin euroya kadar olan bu muafiyet, mevcut sistemdeki temel vergi muafiyetine göre ciddi bir avantaj sağlayacak.

2025 yılı vergi muafiyeti: Mevcut sınırlar nedir?
Mevcut uygulamada, Almanya’daki tüm gelir sahipleri gibi emekliler de gelir vergisine tabidir. Ancak devlet, her yıl belirli bir gelir eşiğine kadar vergi alınmamasını sağlayan “temel vergi muafiyet sınırı” (Grundfreibetrag) uygulamaktadır. 2025 yılı itibarıyla bu sınır bekâr bireyler için yıllık 12.084 euro, evli çiftler için ise 24.168 euro olarak belirlendi. Bu sınırın aşılması hâlinde emekli aylıkları da vergiye tabi oluyor.

  • Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.

Ayrıca, 2023’ten itibaren emeklilerin kazançlarına yönelik herhangi bir "ek gelir sınırı" (Hinzuverdienstgrenze) bulunmuyor. Yani emekli bir kişi çalışmaya devam ettiği sürece ek gelir elde edebiliyor, bu durum emekli maaşında kesintiye yol açmıyor; ancak ek gelir üzerinden vergi kesiliyor.

Emekli maaşları nasıl vergilendiriliyor?
Emekli maaşlarının vergilendirilmesi, 2005 yılında yürürlüğe giren “ertelenmiş vergilendirme” ilkesiyle (nachgelagerte Besteuerung) başladı. Bu sisteme göre, çalışırken yapılan emeklilik prim ödemeleri vergi avantajı sağlarken, emeklilikte alınan maaşlar kademeli olarak vergilendiriliyor. Örneğin, 2025 yılında emekli olan bir kişi, emekli maaşının yüzde 83,5’ini vergiye tabi olarak beyan etmek zorunda. Bu oran her yıl yüzde 0,5 artarak 2058 yılında yüzde 100’e ulaşacak.

Aktif emeklilik modeliyle hedef: İş gücü açığını kapatmak
Yeni uygulamanın yalnızca bireysel gelir artışı değil, ülke genelinde iş gücü eksikliğini gidermek amacıyla da getirildiği belirtiliyor. Federal İstatistik Kurumu verilerine göre, 65-74 yaş grubundaki emeklilerin yalnızca yüzde 13’ü çalışmaya devam ediyor. Yapılan bir araştırmaya göre, “Aktif Emeklilik” modeli sayesinde bu oranın ciddi şekilde artırılması bekleniyor.

Ancak hükümetin diğer emeklilik reformları, özellikle yüksek maliyetleri nedeniyle işçi sendikaları ve bazı ekonomi çevreleri tarafından eleştirilmeye devam ediyor. Yeni uygulamanın gönüllülük esasına dayanması ve hem bireysel hem de toplumsal fayda sunması nedeniyle daha geniş kabul görmesi bekleniyor.
©Sonhaber.eu