Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.
Almanya'da sağlık sisteminde dijitalleşme adına önemli bir adım atıldı. 29 Nisan 2025 itibarıyla elektronische Patientenakte (ePA), yani elektronik hasta dosyası uygulaması resmen başladı. Uygulama sayesinde reçeteler, laboratuvar sonuçları ve doktor raporları artık kağıt yerine dijital ortamda saklanabilecek.
Yasal sağlık sigortası bulunan tüm vatandaşlar için yıl başında otomatik olarak bir dijital dosya oluşturuldu. Sistemi kullanmak istemeyenler, sağlık sigortalarına yazılı olarak itiraz edebiliyor.
- Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.
Elektronik dosyalar doktor muayenehaneleri, hastaneler ve eczanelerde kullanılabilecek. Ancak bu kullanım 1 Ekim 2025’e kadar gönüllü olacak. O tarihten itibaren tüm sağlık hizmeti sağlayıcıları için zorunlu hâle gelecek. Başlangıçta tüm geçmiş bilgiler değil, yalnızca güncel veriler sisteme yüklenecek. İlk aşamada, kullanıcılar mevcut ilaç listelerine dijital olarak erişebilecek.
Hastalar da belge yükleyebilecek
Sistem yalnızca doktorların değil, hastaların da kullanımına açık olacak. Hastalar, kendi belgelerini ePA uygulamasına yükleyebilecek. Örneğin, telefonla çekilmiş bir belge fotoğrafı sisteme eklenebiliyor. Ancak bu belgelerin açıklayıcı başlıklarla kaydedilmesi öneriliyor.
Veriler ne kadar güvenli?
Veri güvenliğine dair endişeleri gidermek amacıyla, ePA’ya yalnızca doğrudan tedaviyle ilgisi olan doktorların ve eczacıların erişimi bulunuyor. Varsayılan olarak doktorlar 90 gün, eczaneler ise 3 gün süreyle verilere erişebiliyor. Bu süreler, uygulama üzerinden kullanıcı tarafından değiştirilebiliyor.
Hassas bilgiler gizlenebilecek
Psikolojik rahatsızlıklar veya HIV gibi hassas sağlık bilgileri, hasta isterse diğer doktorlar tarafından görülemeyecek şekilde gizlenebiliyor. Hatta kullanıcı isterse bu tür belgelerin sisteme hiç eklenmemesini de talep edebiliyor.
©Sonhaber.eu