Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan  da takip edebilirsiniz.

Almanya’da yapılan kapsamlı bir tüketici testinde, piyasadaki enerji içeceklerinin büyük bir kısmının sağlığa ciddi zarar verebilecek içeriklere sahip olduğu ortaya çıktı. Öko-Test dergisi tarafından yapılan analizde, incelenen 22 enerji içeceğinden tam 18’i “yetersiz” veya “çok yetersiz” notu aldı. Hiçbir ürün “orta” seviyeden daha yüksek puan elde edemedi.

Test edilen ürünler arasında Red Bull, Monster Energy ve Rockstar Energy gibi tanınmış markalar ile Aldi gibi daha hesaplı mağazalarda satılan enerji içecekleri yer aldı.

  • Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.

Test sonuçlarına göre bu ürünlerin çoğunda yüksek düzeyde Bisfenol A (BPA) tespit edildi. Ayrıca şeker ve tatlandırıcı içerikleri de ciddi şekilde yüksek bulundu. Özellikle yapay tatlandırıcı kullanılan Monster Energy ve Rockstar Energy Drink ürünleri olumsuz not aldı.

Red Bull Energy Drink ise nispeten daha düşük BPA seviyeleri ve tatlandırıcı içermemesine rağmen ancak "yeterli" notu alırken, Aldi'nin enerji içeceği "Flying Power Energy" de genel olarak "yetersiz" notunu aldı.

Bisfenol A (BPA) içeren 20 ürün tespit edildi
Öko-Test’in en çarpıcı bulgularından biri, test edilen 22 üründen 20’sinde BPA bulunması oldu. 14 üründe ise BPA miktarının, genç bir bireyin yalnızca bir kutu içecekle günlük tolere edilebilir sınırı aşmasına neden olacak düzeyde olduğu bildirildi.

Almanya’da bu atıkları kesinlikle siyah çöp kutusuna atmayın Almanya’da bu atıkları kesinlikle siyah çöp kutusuna atmayın

BPA, içecek kutularının iç kaplamasından sıvıya geçiyor ve vücutta hormon benzeri etkiler yaratabiliyor. Uzmanlara göre bu kimyasal, uzun vadede meme kanseri, kısırlık, obezite ve çocuklarda gelişim bozuklukları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Şeker ve tatlandırıcı uyarısı
Pek çok enerji içeceği 100 mililitrede 10 gramdan fazla şeker içeriyor. Bu da 250 ml’lik bir kutunun, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği günlük şeker sınırını aşması anlamına geliyor. Bazı markalar ise şeker yerine tatlandırıcı kullanıyor. Ancak bu tatlandırıcıların, tatlıya olan eğilimi artırdığı gerekçesiyle uzmanlar tarafından olumsuz karşılandığı belirtildi.

Kafein sınırı: Gençler için 3 kutu tehlikeli
Bir kutu enerji içeceğinde ortalama 80 mg kafein bulunuyor. Almanya Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü’ne (BfR) göre, gençlerin günde üç kutudan fazla enerji içeceği tüketmesi kalp-damar sağlığı açısından ciddi risk oluşturuyor.

2025’te BPA yasağı başlıyor ama geçiş süreci uzun
AB’nin aldığı karara göre, üreticilerin 2025 yılı Ocak ayına kadar BPA içermeyen ambalajlara geçmeleri gerekiyor. Ancak 2026 Temmuz’a kadar BPA içeren kutuların satışı sürecek. Stoklar bitene kadar bu ürünler raflarda kalmaya devam edecek.

Kimler için daha tehlikeli?
Enerji içeceklerinin aşırı tüketimi; özellikle çocuklar, hamile kadınlar, emziren anneler ve kafeine hassas bireyler için yüksek risk taşıyor. Uzmanlar, bu grupların enerji içeceklerinden tamamen uzak durmasını tavsiye ediyor.
©Sonhaber.eu