Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.
Almanya Federal Evsizlik Raporu'na göre, ülkede barınma sorunu giderek derinleşiyor. Hükümetin 2024 baharında devreye soktuğu “Evsizliğe Karşı Ulusal Eylem Planı”na rağmen tablo, alarm verici boyutlara ulaştı. 2025 yılının başı itibarıyla kendine ait yaşayabileceği bir evi olmayan kişi sayısı 531 bini aşarken, doğrudan sokakta yaşayanların sayısı da 50 bin seviyelerine ulaştı.
Rapora göre yaklaşık 531 bin 600 kişi herhangi bir konutta yaşamıyor. Bunların önemli bir bölümü geçici barınaklarda kalırken, yaklaşık 50 bin kişi açıkta, sokakta yaşıyor. Son yıllarda bu alandaki artış dikkat çekici: Evi olmayan kişilerin sayısı kısa sürede neredeyse ikiye katlandı.
- Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.
Evsizlikteki bu artışın temel nedenleri arasında hızla yükselen konut kiraları, sosyal konut arzındaki azalma, ekonomik belirsizlik, artan yaşam maliyetleri, mülteci akını ve güvencesiz iş koşulları yer alıyor.
Federal Evsizlere Yardım Kurumu'nun verileri de benzer şekilde, 2014’ten bu yana sokakta yaşayanların sayısında yüzde 33’lük bir artış yaşandığını gösteriyor.
Hükümet, 2030 yılına kadar evsizliği büyük ölçüde sona erdirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda 21,65 milyar euroluk bir sosyal konut bütçesi ayrıldı. Kira desteği artırıldı, yeni barınma programları devreye alındı. Ancak uzmanlar bu önlemlerin yetersiz kaldığını düşünüyor.
Sosyal hizmet kurumları ve akademik çevreler, yalnızca geçici yardımların değil, kalıcı çözümler sunan bir konut politikasının gerektiğini vurguluyor. Uzmanlara göre, evsizlikle mücadelede daha etkili sonuçlar almak için yapısal nedenlere odaklanan kapsamlı bir stratejiye ihtiyaç var.
©Sonhaber.eu