ABD’de araştırmacılar Alzheimer başlangıcı tanısı konulan insanların bağırsaklarında, sağlıklı kişilerden farklı bakterilerin olduğunu ortaya çıkarttı. Washington Üniversitesi Tıp Fakültesinden Laboratuvar ve Gen Tıbbı Profesörü Gautam Dantas ve ekibi, elde edilen bulgunun Alzheimer'ın erken safhada saptanmasına yardım edebileceğini kaydetti.
Sonuçları Science Translational Medicine dergisinde yayımlanan araştırmada katılımcıların Alzheimer başlangıcında olup olmadığını anlamak için beyin taraması yapıldığı belirtildi.
Araştırmacılar, katılımcıların Alzheimer hastalarının beyninde bulunan "amyloid beta" proteinine ve merkezi sinir sisteminde bulunan "tau" proteinine sahip olup olmadığını inceledi. Araştırmaya katılan, 164 kişiden 49'unda bu protein saptandı ve Alzheimer başlangıcı olduğu teşhis edildi.
Araştırma, aynı beslenme tarzına sahip olmalarına rağmen sağlıklı insanlar ile Alzheimer başlangıcı belirtisi olan kişilerin farklı bağırsak bakterisi türlerine sahip olduğunu da ortaya koydu.
"Bağırsağın mı beyni etkilediğini, yoksa beynin mi bağırsağı etkilediğini henüz bilmiyoruz." ifadelerini kullanan Profesör Dantas, bağırsak mikrobiyomundaki değişimin beyindeki anlamlandırılamayan değişimlerden biri olabileceğini vurguladı.
©Sonhaber.eu
Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.