Fransız araştırmacılar tarafından, tartışma yaratan bu hidroksiklorokin (HCQ), üzerinde yapılan yeni bir araştırma, bu ilacın reçete edildiği hastalardaki ölüm oranının, ilacı almayanlara göre yüzde 11 daha fazla olduğunu ortaya çıkarttı. Fransız bilim insanlarının analizine göre, dünya çapında pandeminin ilk evresinde en az 17 bin kişi, hidroksiklorokin'in yan etkileri nedeniyle hayatını kaybetti.
HCQ, onlarca yıl önce sıtma ve romatoid artrit gibi hastalıkları tedavi etmek için piyasaya sürüldü. HCQ, pandemi başlangıcında umut verici olarak görülse de araştırmalar sonucunda daha fazla zarar verdiği anlaşıldı. 2020 yılı boyunca kullanılan bu ilacın, zaman içerisinde hastaneye kaldırılan koronavirüs hastalarına muhtemelen daha çok zarar verdiği daha da netleşti.
Lyon Üniversitesi'nden araştırmacılar, Fransa, ABD ve Türkiye de dahil olmak üzere 6 ülkeden 44 araştırmaya dayanarak, ciddi hastalıkları olan ve bu ilacın neden olduğu ölüm sayısını inceledi. göre, sadece bu ülkelerde 16 bin 990 ölüm gerçekleşti. Araştırmacılar, özellikle yaşlılarda ciddi kalp ritim bozukluklarına yol açabilen ilacın bazen ciddi sonuçlara sebep olduğunu belirtiyor.
Hollanda’da yaklaşık 200 hasta
Utrecht Üniversitesi’nden Mikrobiyolog Marc Bonten “Eğer yüzde 11 oranı burada da geçerliyse, bu yaklaşık olarak 200 ölüm vakası anlamına gelir” açıklamasında bulundu. Hollanda’da bu yönde bir araştırma bulunmuyor ancak Bonten 10 bini aşkın hastanın muhtemelen bu ilacı kullanmış olabileceğinden yola çıkarak yaptığı hesaplamada bu kişilerin 2 binin öldüğünü ve ilaç kullanılmasaydı ölüm sayısının 200 kişi daha az olma ihtimalinin bulunduğunu kaydetti.
Belçika’da 240 hasta
Belçika’da ise bu ilaç nedeniyle 240 hastanın hayatını kaybetmiş olabileceği belirtiliyor. Virolog Steven Van Gucht kesin sayı konusunda şüpheci olsa da ilacın zarar verme ihtimalinin gerçek olduğunu kabul ediyor.
Belçika'da da ciddi COVID-19 hastalarına HCQ verildiği biliniyor. Ancak bu ilacın hayat kurtarmış olabileceği de belirtiliyor. Bu durumun özellikle Belçika hastanelerinde kullanılan daha düşük dozlardan veya istatistiksel sapmalardan kaynaklanabileceği de belirtiliyor.
Başlangıçta umut vericiydi ancak…
HCQ, başlangıçta umut verici gibi görünse de, sonrasında yapılan araştırmalar aksi yönde sonuçlar ortaya koydu. Trump, HCQ'yi "oyun değiştirici" olarak nitelendirmiş ve kendisi de koronavirüse yakalandığında bu ilacı kullanmıştı. Brezilya'nın o dönemki Başkanı Jaïr Bolsonaro ve Hollandalı politikacı Thierry Baudet de HCQ'yi desteklemişti.
©Sonhaber.eu
Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.