Avrupa Adalet Divanı Salı günü Belçika’dan gelen bir davada, kamu idarelerinin iş yerinde dini işaretlerin taşınması ile ilgili yasak getirebileceğine hükmetti. Ancak Divan'a göre ulusal mahkemeler, alınan tedbirlerin “din özgürlüğü” ile “söz konusu yasağın meşru amaçları” arasında bir uzlaşma sağlayıp sağlamadığını, teyit etmek zorunda.
Dava, Belçika’nın Walon bölgesinde yer alan Ans belediyesinde çalışan bir personel tarafından açıldı. Görevi nedeniyle halkla neredeyse hiç iletişimi bulunmadığı belirtilen kadının, işvereni tarafından iş yerinde başörtüsü takmasına izin verilmediği ve Belediye Meclisi tarafından kendisine yazılı olarak “çalışma düzeninde tarafsızlık ilkesi” uyarınca uyarı gönderildiği belirtildi.
Belediyenin bu kararına karşı çıkan kadın, “işvereninin din özgürlüğünü ihlal ettiği” gerekçesiyle iş mahkemesine başvurdu. İş mahkemesi konunun açıklığa kavuşturulması adına, dava dosyasını Avrupa Mahkemesi'ne göndererek yorumunu istedi.
Avrupa Adalet Divanı’ndan davaya yönelik bugün gelen kararda, “bir kamu idaresinin katı tarafsızlık adına, işyerinde felsefi veya dini inançları açığa vuran görünür işaretlerin takılmasını yasaklayabileceği” belirtildi.
Bu yasağın, genel anlamda ve ayrım yapılmaksızın uygulanması gerektiği belirtilen kararda “Bu yasak, genel bir şekilde ve ayrım gözetmeksizin söz konusu kamu idaresinin tüm personeli için geçerliyse ve kesinlikle gerekli olanla sınırlıysa ayrımcılık teşkil etmez.“ ifadesine yer verildi. Buna karşılık, bir kamu idaresinin dini sembol olarak tanımlanan işaretlerin kullanılmasına izin verme yetkisine de sahip olduğu vurgulandı.
Kararda, üye devletlerin ve yerel yetkililerin kendi özel bağlamlarına bağlı olarak, işyerindeki kamu hizmetinin tarafsızlığını yorumlama konusunda özgür bir takdir yetkisine sahip oldukları belirtildi ve “Ancak bu hedefe tutarlı ve sistematik bir şekilde ulaşılmalı ve bu hedefe ulaşmak için alınan önlemler kesinlikle gerekli olanlarla sınırlı olmalıdır” ifadelerine yer verildi. Avrupa Adalet Divanı'na göre ulusal mahkemelerin bu gerekliliklerin yerine getirilip getirilmediğini incelemesi gerekmekte.
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu
Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.