Avrupa’da kış günlerinde gün ışığından daha fazla yararlanmak için bu gece yarısı saatler bir saat geriye alınacak. Tam olarak saat 03:00’de kış saatine geçilecek ve saatler 02:00’ye geri çekilecek.

Kış saatine geçilmesi ile akşam saatlerinde hava daha erken kararacak. Bu hafta Pazar günü saat 17:00 civarında havanın kararmaya başladığını göreceğiz.

Yılda iki kez saatlerin değiştirilmesinin temel sebebi nedir? 
Yaz saati uygulaması, İngilizcede Daylight Saving Time olarak biliniyor ve yaz aylarında gündüz saatlerinden daha fazla faydalanmak amacıyla getirildi. Fikir, saatleri bir saat ileri alarak akşamları daha uzun süre gün ışığından yararlanmak ve bu sayede daha az yapay aydınlatmaya ihtiyaç duyulması nedeniyle enerji tasarrufu sağlamak.

İlk ne zaman yaz – kış saati uygulamasına geçildi?
Almanya İmparatorluğu, 30 Nisan 1916'da saatleri bir saat ileri aldı. Daha sonra diğer Avrupa ülkeleri de Almanya’yı takip etti. Bu ilk yaz saati dönemi 1 Ekim 1916'ya kadar sürdü. İkinci Dünya savaşından sonra yaz saati uygulaması 1970'lerde Avrupa'ya geri döndü. O dönemdeki petrol krizi, enerji tasarrufunu tekrar önemli hale getirdi. 

İspanya ve Yunanistan 1974'te ilk olarak yaz saati uygulamasına geri döndü. Hollanda ise Belçika ve Lüksemburg ile birlikte 1977'de aynı uygulamayı başlattı. Şuanda yaz – kış saati uygulamasını kullanmayan ülkeler de bulunmakta. Bunlardan biri de Türkiye.

Yaz - kış saati uygulamasının kaldırılması
Yaz – kış saati uygulamasının tamamen kaldırılması konusu son yıllarda Avrupa’da giderek daha fazla tartışılıyor. 2018 yılında Avrupa Komisyonu, zorunlu yaz ve kış saati uygulamasına son verilmesini önerdi.

Aynı yıl Avrupa çapında 4,6 milyon Avrupalının katılımıyla yapılan bir anket çalışmasında, katılımcıların yüzde 84’ü saatlerdeki ayarlamanın, özellikle insanın biyolojik ritmini bozduğunu belirtti ve uygulamanın kaldırılmasını istedi.  Ancak bu konuda nihai bir karar alınması, başta Hollanda olmak üzere bazı ülkeler tarafından ertelendi.

Avrupa Birliği (AB) de o dönemde başlayan tartışmalara son vermek için, 2019 yılında bir girişimde bulunarak Avrupa Parlamentosuna (AP) bir öneri sundu. 

AP aynı yıl saatlerin değiştirilmemesini onayladı ancak ülkeler arasında “bu uygulamayı sonlandırırsak hangisi daha iyi: yaz saati mi kış saati mi?” sorusu gündeme geldi. 2019 yılından bu yana konu dosyası tozlu raflara kaldırıldı ve orada unutuldu.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

Almanya’da park otomatlarındaki sahte QR kodlar vatandaşları mağdur ediyor Almanya’da park otomatlarındaki sahte QR kodlar vatandaşları mağdur ediyor

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.