Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.
Hollanda’da savcılık dikkat çekici bir karar aldı. Çocuklarını, dini veya yaşam felsefesine uygun olmadığı gerekçesiyle okula göndermeyen aileler artık mahkemeye sevk edilmeyecek. Savcılık ayrıca halihazırda devam eden benzer davaların da mahkemeye taşınmayacağını duyurdu.
Savcılığın bu kararı, ülkede zorunlu eğitim sistemiyle ilgili yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Eğitim denetçileriyse bu gelişmeyi “endişe verici” olarak değerlendirdi.
Savcılığın, cezai uygulamaların öğrenci devamsızlığını önlemekte etkisiz olduğu ve eğitime dönüşü sağlamadığı gerekçesiyle bu kararı aldığı düşünülüyor.
“Çocuklar görünmez hale gelebilir”
Zorunlu eğitimi denetleyen görevlileri temsil eden Ingrado Derneği yöneticilerinden Corien van Starkenburg, basına yaptığı açıklamada, kararın çocukların eğitimden tamamen kopması riskini doğurduğunu belirtti.
Van Starkenburg; her ne kadar cezai yaptırımların her zaman en doğru yol olmadığını kabul ettiğini söylese de, yeni bir sistem oluşturulmadan bu kararın uygulanmasının, çocukların eğitim hakkı açısından büyük bir boşluk yaratabileceği uyarısında bulundu.
Başvuru sayısı artabilir
Hollanda’da çocukların bir okula kayıtlı olması yasal zorunluluk. Ancak bazı aileler, dini veya felsefi gerekçelerle "eğitimden muafiyet" başvurusunda bulunabiliyor. Bu başvurular genellikle 5 yaş altındaki çocuklar için yapılıyor. Ancak kararın ardından bu tür başvuruların artabileceği değerlendiriliyor.
Tüm inançlar eşit mi değerlendirilecek?
Ingrado, savcılığın önümüzdeki günlerde bazı “çerçeveler” açıklamasını beklediklerini ifade etti. Özellikle uydurma ya da istismar edilebilir inanç sistemleri üzerinden yapılabilecek muafiyet başvurularına karşı bir denetim mekanizmasının korunması gerektiğini vurguladı.
Dernek, alınan bu karara karşı olduklarını ancak yapıcı diyaloğun devam etmesini ve daha sağlam yasal düzenlemelerin oluşturulmasını umduklarını da belirtti.
©Sonhaber.eu