Belçika'da Ukkel belediyesi, hız sınırını aşan sürücüleri durmaya zorlayacak akıllı trafik ışığı sistemini kullanmaya başladı. Bu ışıklar, hız sınırına uyulduğunda yeşile dönerken, hız aşımı durumunda kırmızıya dönüyor.

Pratikte, bu ışıklar hareket eden her aracı onlarca metre mesafeden algılayabiliyor. İki radar ile donatılmış olan bu ışıklar programlanabilir bir kontrolör tarafından yönetiliyor Bir sürücü hız sınırına uyduğunda ışık otomatik olarak yeşile dönüyor. Ancak hız sınırı aşıldığında kırmızıya dönüyor. Sonuçta trafik ışığına yaklaşan ve hız sınırını aşan bir kişi hiçbir sebep yokken (örn. karşıdan karşıya geçen bir yaya ) durmaya zorlanıyor.

Akıllı trafik ışıkları, Avrupa'da Fransa ve İspanya gibi ülkelerde de kullanılmakta ve hız aşımı oranlarını yüzde 10 oranında düşürdüğü gözlemlenmekte. Sürücüler arasında yapılan anketlerde de katılımcıların yüzde 87'si sistemin etkili olduğunu belirtiyor.

Ukkel diğer belediyelere örnek olabilir
Ukkel belediyesi, ilk etapta akıllı trafik ışıklarını Notre-Dame de la Consolation ve Kinder- en Jeugdzorg Ukkel Calevoet okulları çevresine yerleştirdi. Amaç, özellikle çocukların yoğun olduğu bölgelerde hız yapan sürücüleri caydırmak ve böylece trafik güvenliğini artırmaktır. 

Belçika’da araç muayenesinde önemli değişiklik Belçika’da araç muayenesinde önemli değişiklik

Şu anda Belçika genelinde bu akıllı trafik ışıklarının yaygınlaştırılmasına dair bir plan yok. Mevcut trafik ışıkları, trafik akışını iyileştirmek ve toplu taşıma ile yaya ve bisiklet gibi aktif ulaşım araçlarına öncelik vermek için sensör ve kameralar kullanmakta. Ukkel’daki projenin başarılı olması halinde diğer belediyelerin de dikkatini çekeceği tahmin edilmekte.

Kırmızı ışık ihlallerinin cezaları
Belçika'da kırmızı ışıkta geçmek, üçüncü derece bir ihlal olarak kabul edilir ve 174 euro para cezası kesilirr. Tekrar eden ihlallerde ceza iki katına çıkabilir. Kırmızı ışıkta geçmenin cezası, yargıcın değerlendirmesine bağlı olarak 165 ile 2.750 euro arasında değişebilir. Ayrıca, sürücülerin ehliyetlerine 15 gün süreyle el konulabilir veya 8 gün ila 5 yıl arasında tamamen sürüş yasağı verilebilir.
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Temsili

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.